Читај ми!

Може ли Брисел да оживи дијалог Београда и Приштине?

Председник Србије почео је недељу интензивних дипломатских активности у Скопљу, на самиту Брдо Бриони процеса на коме се највише разговарало о односу Западног Балкана и ЕУ. После дуже паузе у четвртак у Бриселу Вучић се састаје са Аљбином Куртијем. Подсетимо, уочи наставка дијалога, НАТО је тражио од Приштине да повуче специјалце са севера покрајине, а од Београда да обезбеди учешће тамошњих Срба на поновљеним локалним изборима. "Дијалог је клиничнки мртав", најчешћи је коментар аналитичара. О томе какве су шансе да га нови сусрет у Бриселу реанимира, разговарамо са Драгишом Мијачићем, координатором Националног конвента за поглавље 35.

Велики међународни експеримент спроведен током протеклих 18 месеци у САД, Канади, Великој Британији и Ирској, са четвородневном радном недељом показао је да се такав концепт рада исплати и послодавцима и запосленима. Учествовале су фирме из различитих индустрија, од непрофитних организација, преко дизајнерских агенција, до произвођача. Осим наговештаја промене организације рада у бројним областима пред послодавцима је нов изазов, запошљавање припадника генерације Зед, рођених после 1997. године. Они су свесни да је тржиште рада глобално, и да, информатички писмени, могу да раде било где, а самим тим и да лако мењају послове. Колико су, међутим, старије колеге а нарочито менаџери вешти и стрпљиви за комуникацију са генерацијом којој је све на "клик и тач"? Какве нас промене на тржишту рада очекују, за Магазин говори Мирјана Сакић, психолог са вишегодишњим искуством у области људских ресурса.

У Магазину ћете чути и причу о предузећу Агро-План у Бијељини које у свом пословању спаја две друштвено ангажоване одлике. Реч је о социјално одговорном предузећу које се бави узгојем и прерадом органског воћа и поврћа. Оснивач Агро Плана је Центар за интегративну инклузију Рома и Ромкиња "Отахарин", а у њему ради пет радника из друштвено угрожених група, претежно припадница ромске заједнице. Како су дошли на идеју да покрену овакво предузеће и са којим се проблемима суочавају у раду, питала је наша Гордана Нешовић.

Водимо вас и на исток Европе, у Молдавију. Да ли сте знали да је највећи вински подрум на свету, Милешти Мићи, недалеко од Кишињева, главног града Молдавије? Каква су молдавска вина? Где можете пробати чоколадне кобасице, али и бројна кулинарске специјалитете из некадашњег Совјетског Савеза?

Шта морате видети у Кишињеву, а шта у Тираспољу, главном граду непризнатог и отцепљеног дела Молдавије, Придњестровљу? Записе са путовања на које се ретко полази доноси нам Александар Миливојевић.

Уредник и водитељ: Јелена Видић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару