Читај ми!

Жетва сунцокрета, берба шљива

Шљива је наша национална воћна врста. Од вајкада се гаји на овим просторима. Део је традиције и културе нашег наслеђа. Вуче корене још од доласка Словена на ове просторе. Од средњег века почиње значајније гајење у Србији а прави процват доживљава крајем 19 и током 20 века. Србија је данас трећа у свету по производњи шљива после Кине и Индије, а шеста по извозу сушене шљиве.

У условима када се свет суочава са скоро милијарду гладних људи храна и прехрамбени сектор добија на значају. Многи се данас питају а све у светлу украјинско руске кризе да ли је храна средство за задовољење прехрамбених потреба поготово у најугроженијим земљама света или постаје моћно оружје за остварење политичких циљева

Скоро сваки четврти пожар на отвореном простору у нашој земљи догодио се ове године у њивама где су пољопривредници спаљивали жетвене остатке. У тим пожарима којих је било нешто мање од 2 хиљаде - једно лице је изгубило живот. Изазивање пожара спаљивањем биљних остатака или смећа забрањено је законом. Ако се утврди да су за то дело одговорни пољопривредници, ограничава им се приступ субвенцијама и подстицајима из буџета, а не могу да буду ни закупци државног пољопривредног земљишта.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње