Читај ми!

Реприза

Сећања на живот са Навахо Индијанцима

У оквиру серијала „Путовање без кофера“ земунског Удружења пензионера, др Јасмина Шефер, психолог у пензији, недавно је говорила о суживоту са Навахо Индијанцима почетком деведесетих година прошлог века. Тамо је неко време  радила у средњој школи у једном од индијанских резервата у Аризони. Изучавала је Навахо културу и филозофију, али је упознала и припаднике других индијанских племена попут  Апача, Сијукса и Чироки америчких староседелаца. Др Јасмина Шефер биће наша саговорница у првим минутима емисије.

Др Јасмина Шефер радни век је провела као школски психолог и професор, и као научни саветник у Институту за педагошка истраживања у Београду.  Бави се писањем прозе и поезије, а посебно је инспиришу културе древних цивилизација. Иако је у пензији, веома је активна, а путовања по необичним пределима су јој велика страст. На јесен се спрема на пут у Индију.

Рубрику за здравље посветићемо застоју дисања током спавања познатијег као sleep apnea. Да ли те застоје имају само „хркачи“ или и особе које болују од неких других хроничних болести? Истраживања показују да је реч о озбиљном поремећају и да је у 30 одсто случајева sleep apnea главни узрочник саобраћајних и авионских несрећа. О дијагностици и лечењу застоја дисања у сну говориће пулмолог, др Татјана Радосављевић.

У минутима за културу ћемо подсетити на време када је Иво Андрић одлазио у Сокобању на одмор, али и на његове сусрете са мештанима овог бањског драгуља под Озреном. У некадашњем хотелу „Моравица“, апартман број 114,  данас је Спомен-соба у којој су написане прве странице „На Дрини ћуприја“, али и роман „Госпођица“.


Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.


Музички уредник Драган Димић.


Радио Београд Један, 10:05.


Насловна страница – Велики кањон у Аризони (Фото/РТС)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару