Читај ми!

''Школице'' Хулија Кортасара

У вечерашњој емисији саговорник нам је Ксенија Вранеш, доцент на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Она говори о роману ''Школице'' Хулија Кортасара. Аргентински писац, преводилац и интелектуалац Хулио Флоренсио Кортасар (1914-1984) један је од најиновативнијих и најоригиналнијих аутора свог времена, врхунски приповедач и есејиста. Писао је прозу, есеје, полемике, путописе, позоришне и радио-драме, песме... Творац је романа у којима се преиспитује и превазилази класични наративни оквир. Заслужан је за увођење потпуно новог начина писања у хиспаноамеричку књижевност. Роман ''Школице'', објављен 1963, најпризнатије је Кортасарово дело. Ово дело често називају ''антироманом'', иако је сам Кортасар више волео за њега да каже да је то ''контрароман''. Дело нуди различите начине читања, и на неки начин представља ''књигу која је много књига''.

Наша саговорница говори о својим првим сусретима са светом књига, о томе како је открила књижевност Хулија Кортасара и како се заинтересовала за ''Школице''. Чућемо зашто она воли овај роман, које квалитете налази у њему, и зашто му се често враћа. Наша саговорница говори о својим првим сусретима са светом књига, о томе како је открила књижевност Хулија Кортасара и како се заинтересовала за ''Школице''. Чућемо зашто она воли овај роман, које квалитете налази у њему, и зашто му се често враћа. 

Kсениjа Вранеш ради као доцент на Филолошком факултету Универзитета у Београду, за ужу научну област Хиспанске и хиспаноамеричке студије, на Катедри за ибериjске студиjе. Oдбранила је докторску дисертацију под насловом ''Наратив љубави у романима Хулија Кортасара и Милорада Павића.'' Студијски је боравила на Универзитету Харвард, учествовала на бројним међународним научним скуповима. Ауторка је студија са темама из хиспаноамеричке и компаративне књижевности. Сфере њеног интересовања тичу се веза између хиспаноамеричке и европске књижевности, односа књижевности и филма, књижевне теориjе и херменеутике.

 Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару