Читај ми!

Макрон: Приштина сноси одговорност за немире на КиМ

На северу Косова и Метохије је мирно. Кфор је и даље око зграде Општине у Звечану. Запослени у локалној самоуправи и грађани су испред ограде и бодљикаве жице, на коју су окачили српске заставе. Двојица ухапшених Срба Радош Петровић и Душан Обреновић, које је КФОР пре два дана предао косовској полицији, пребачени су у судски притвор у Приштини и данас излазе пред судију.

Француски председник Емануел Макрон изјавио је у Братислави да Приштина сноси одговорност за немире на северу Космета и изразио наду да ће се касније ове недеље састати са немачким канцеларом Олафом Шолцом и лидерима Београда и Приштине. Макрон је на конференцији за новинаре у Братислави, где се одржава безбедносни форум, рекао да власти у Приштини сносе одговорност за немире који су, како је приметио, нагло порасли откако су албански градоначелници преузели дужност у општинама на северу Косова и Метохије, у којима већину чине Србе.

Начелник Службе државне безбедности Србије Јовица Станишић и његов помоћник Франко Симатовић осуђени су у Хагу, правоснажном пресудом, на по петнаест година затвора. Они се терете за помагање и подржавања ратних злочина у Босанском Шамцу. Станишићу је у казну затвора уручунато седам година и четири месеца које је провео у притвору, док се Симатовићу рачуна осам година и четири месеца. Они остају у притвору до пребацивања у државу у којој ће издржавати казне. Судски процес трајао је пуне две деценије.

Неидентификовани дрон пао је јутрос у круг рафинерије нафте Илски, у Краснодарском крају, на југу Русије. Нема повређених, а причињена је мања штета. Русија најављује оштар одговор на нападе Кијева на Запорошку нуклеарну електрану, далеководе и град Енергодар. Украјински званичници саопштавају да су у најновијим руским нападима четири особе погинуле а 34 су повређене.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић.

Уредници вести: Владимир Михајловић и Ирена Јеловац.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво