Читај ми!

Напета ситуација на северу Косова и Метохије

На северу Косова и Метохије ситуација је напета. Очекује се да на преговоре са представницима Срба дође командант КФОР-а задужен за Север покрајине. Од раног јутра КФОР са војницима наоружаним дугим цевима и опремом за разбијање демонстрација, као и припадници такозване косовске полиције, распоређени су испред зграда општина у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку.

Премијерка Ана Брнабић поручила је да је ситуација на Косову и Метохији никад тежа. Захвалила је грађанима на северу Космета што пружају ненасилан отпор и нагласила да је најважније сачувати мир. Сматра да ј реакција КФОР-а закаснела. Министар одбране Милош Вучевић каже да Војска Србије остаје у статусу борбене готовости и није оптимиста да ће се пронаћи неко решење за ситуацију у јужној покрајини. Оценио је да Кфор штити косовску полицију и, како је навео, узурпаторе демократије.

Русија је јутрос покренула нови талас ваздушних удара на Кијев користећи дронове и крстареће ракете, а из украјинске престоници саопштавају да је украјинска ПВО оборила више од 40 пројектила. У центру Кијева поново су се чуле експлозије, па је градоначелник Виталиј Кличко позвао становнике да остану у склоништима. Руси су наставили и нападе дроновима на црноморску луку Одесу. Председник Русије Владимир Путин потписао је закон о повлачењу земље из Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио је победу у другом кругу председничких избора. Турска изборна комисија је потврдила да је Ердоган са 52 одсто гласова победио опозиционог кандидата Кемала Киличдароглуа који изборе завршава са око 48 одсто гласова. Ердоган је изјавио да је приоритет обнова градова срушених у земљотресима 6. фебруара и истакао да је са Катаром договорен нови пројекат у Сирији о изградњи домова за милион избеглица. Обећао је и да ће смањити инфлацију.

Скупштина Србије наставила је расправу о извештају Регулаторног тела за електронске медије, са посебним освртом на извештавање о случајевима насиља у телевизијским програмима. Посланици су претходно завршили расправу о владином извештају о безбедносној ситуацији у земљи после два масовна убиства.

Почели су припремни радови на изградњи објекта у оквиру кампуса БИО 4 у Раковица Селу, где ће бити смештене животиње које ће се користити за потребе Института "Торлак". Радове је обишла премијерка Ана Брнабић. Истакла је да је пројекат БИО 4 веома значајан за биотехнолошку будућност Србије и да ће омогућити да наша земља остане један од европских лидера у савременим технологијама.

Уредник емисије Наташа Ракетић.
Уредници вести Реља Трајковић и Марица Сердар.
Продуцент Љубинка Добриловић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво