Читај ми!

Решава ли Алиментациони фонд проблеме самохраних родитеља?

Сваки други разведени родитељ у Србији не плаћа алиментацију, а половина која то чини не исплаћује новац редовно, показало је истраживање удружења "Центар за маме". Родитеље који не плаћају алиментацију, држава не гони по службеној дужности, већ бивши супружници морају да их туже на сопствену иницијативу. Један од инструмената којим су многе европске земље решиле овај проблем је Алиментациони фонд. Предлог Закона о привременом издржавању деце из Алиментационог фонда спреман је и чека да се нађе пред посланицима. Како би фонд требало да функционише и да ли би његово оснивање засита решило проблем наплате алиментације у Србији, нека су од питања за нашу саговорницу Јовану Ружичић, директорку Центра за маме.

Светски економски форум објавио је "Извештај о будућности рада" који предвиђа у наредних пет година нагли раст понуде послова везаних за развој вештачке интелигенције, док ће у истом периоду најугроженија бити радна места службеника у банкама, поштара, касира и запослених на пословима уноса података. За потребе Извештаја Светског економског форума анкетирани су неки од највећих светских послодаваца, укупно 803 компаније, у 27 различитих индустрија, из 45 земаља, које запошљавају више од 11 милиона радника. Један од закључака је да се очекује да ће се на тржишту рада појавити 69 милиона нових позоција док ће их 83 милиона нестати. О утицају развоја вештачке интелигенције на тржиште рада у свету али и у нашој земљи говори Милош Турински из Инфостуда.

У недељу се, у другом кругу избора, одлучује ко ће бити будући председник Турске. Дугогодишњи неприкосновени лидер Ердоган, упркос истраживањима, пре две недеље био је надомак победе, са освојених 49,5 одсто гласова. Фаворизовани опозициони кандидат Кемал Киличдароглу добио је 44.9 одсто гласова. Трећепласирани Синан Оган, за кога је гласало око 5 одсто бирача, подржао је у другом кругу досадашњег председника земље који је, опет насупрот истраживањима, добро прошао и на парламентарним изборима. Иако се, на први поглед, чини да је Ердоган већ обезбедио још један председнички мандат, поједини аналитичари сматрају да ће исход одмеравања турског „султана“ и „Гандија“ бити неизвестан до самог краја. Изборе у Турској коменатрише Душан Пророковић из Института за међународну политику привреду.

Уредница, Јелена Видић.

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"