Читај ми!

“Неважне тачке гледишта”

У вечерашњој емисији саговорник нам је Анђелка Ружић, уредница у издавачкој кући Креативни центар. Она говори делу ''Неважне тачке гледишта'' Паола Сорентина. Филмски редитељ, сценариста и књижевник, Паоло Сорентино један је од најаутентичнијих савремених италијанских уметника. Аутор је више филмских и књижевних остварења. Филмови ''Ово мора да је то место'', ''Велика лепота'' и ''Младост'' донели су Сорентину славу и признање филмске критике и публике широм света. Написао је роман ''Сви су у праву'' и неколико збирки приповедака.

Збирка приповедака ''Неважне тачке гледишта'' сачињена је од двадесет три приче које су рађене према црно-белим фотографијама непознатих и очито лажно именованих особа. Фотографије, чији је аутор италијански фотограф Јакопо Бенаси, налазе се испред сваке од двадесет три приче, и отварају врата измишљеним повестима о двадесет троје јунака и њиховим судбинама. Поводом ове књиге, италијански дневни лист ''Ла Стампа'' је забележио: ''Паоло Сорентино нуди галерију веома различитих ликова и њихових живота, описујући мале догађаје, изборе које ваља направити, препреке, наизглед непремостиве, трагичне, комичне, тренутке среће и поноре бола, дотичући вешто све боје од којих је живот саткан.''

Наша саговорница говори о својим читалачким почецима, о књигама која су битно утицале на њено формирање, о томе зашто дело ''Неважне тачке гледишта'' сматра изузетно вредним. Чућемо зашто је нашој гошћи ово дело значајно, и зашто је то једна од њених омиљених књига. 

Анђелка Ружић, професорка српског језика и књижевности и уредница у издавачкој кући Креативни центар, већ дуги низ година сарађује с нашим најбољим писцима. Јасминка Петровић, Весна Алексић, Златко Васић, Дејан Алексић, Ивана Нешић, Весна Видојевић Гајовић само су нека од имена познатих књижевних стваралаца за децу и младе. На обострану радост и задовољство, те сарадње резултирале су бројним књигама, које су добиле највеће домаће књижевне награде. Ауторка је књиге ''Путовање у средиште приче''.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво