Читај ми!

''Дервиш и смрт''

У вечерашњој емисији саговорник нам је Софија Филипов Радуловић, асистент на Филолошком факултету Универзитета у Београду на предметима Српске књижевности 20. века. Она говори роману ''Дервиш и смрт'' Меше Селимовића. О овом свом делу Меша Селимовић је на једном месту рекао да је то ''књига о љубави и мржњи, догми и животу, личном и неличном, издвојеном и општем''. ''Дервиш и смрт'' је роман мудрости и сете, али и роман који поставља луцидна питања о друштву, институцијама и човеку. Он говори о губитку и сумњи, али је такође пун људске топлине, у њему се преплићу бол, туга и нада. У овој Селимовићевој књизи су поетски прецизним, кристално јасним језиком исказане човекове најдубље моралне и егзистенцијалне дилеме.

Наша саговорница говори о својим читалачким почецима, о књигама која су битно утицале на њено формирање, о томе како је открила роман ''Дервиш и смрт'' и зашто мисли да је он изузетно вредно књижевно дело. Чућемо зашто је нашој гошћи ово дело лично значајно, зашто му се често враћа, и зашто сматра да је то уистину златна књига српске књижевности.Наша саговорница говори о својим читалачким почецима, о књигама која су битно утицале на њено формирање, о томе како је открила роман ''Дервиш и смрт'' и зашто мисли да је он изузетно вредно књижевно дело. Чућемо зашто је нашој гошћи ово дело лично значајно, зашто му се често враћа, и зашто сматра да је то уистину златна књига српске књижевности.

Софија Филипов Радуловић дипломирала је на Филолошком факултету Универзитета у Београду, на Катедри за српску књижевност и језик са компаратистиком. Тренутно је на другој години докторских студија и припрема пријаву докторске тезе о романима Милоша Црњанског. Од јуна 2021. ангажована је као сарадник у настави, а од априла 2022. као асистент на Филолошком факултету Универзитета у Београду на предметима Српске књижевности 20. века. Учествовала је на више националних и међународних научних конференција у земљи и иностранству. Уже поље њеног научног интересовања су српски роман позног модернизма и стваралаштво Милоша Црњанског.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво