Читај ми!

На Васкрс

Дошавши у цркву, обоје стадоше у крај, поред побочних врата и држећи се за руке, прибише се уз једну овећу групу просјака и просјакиња. Сестра, дијете од шест година, у лаким црним хаљинама, које на неколико мјеста почеле помало зеленити, прекривена кратким, мрким јаглуком преко главе, босонога, лагано дрмну малога брата за руку, скиде му с главе пљесниви, изглодани фес, кроз који су на два мјеста провиривали бичеви косе, па му тихо прошапта: - Прекрсти се, брацо!

Онако ситан и мален, у гунгули оној, нити је могао видјети попове ни пјеваче, - никога од њих није видио, - макар што се пропињао на прсте и макар што је молио сестру да га подигне мало… Није ли му мајка, још од прије три дана, причала да ће, кад оде у цркву, у бóгину кућу, видјети и владику, и попове, и ђакона, оправљене, окићене, у златним хаљинама, са блиставим и сјајним крстовима и путирима у руци!... Није ли му и јутрос, опремајући га, говорила како ће у цркви видети пуно, пуно злата и накита, јер око моћнога бóга све је злато, само злато, све раскошно и богато, а није онако јадно, подерано и упрљано као у трошној, малој кућици њиховој.

Глумац: Никола Којо

Деца: Александра Станојевић и Алекса Раосављевић

Аутор и уредник: Мирјана Блажић (према причи Светозара Ћоровића „На Васкрс“)

 

 

Емисија Српски на српском емитује се током дана у следећим терминима - 04:55; 08:05; 11:55 и 22:30

Ово издање можете чути поново на таласима Првог програма Радио Београда 19. априла

 

Српски на српском Српски на српском

Autor:
Мирјана Блажић

Свака грешка у језику има своју причу. Ко нађе грешку, ваљаће му и објашњење, ко не нађе, нека слуша причу, наћи ће се грешка сама. [ детаљније ]

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара