Читај ми!

Фабержеова јаја

Замислимо да је година 1885, да смо на двору Романових и да је управо свануло ускршње јутро. И док дворјани с нестрпљењем и радошћу ишчекују да се цар Александар III и царица Марија Фјодоровна појаве с ускршњим даровима, цар узбуђено својој царици пружа наизглед обично јувелирски обрађено јаје. Бело и емајлирано, величине гушчијег јајета, са златним ободом по средини. Царица узима јаје, оно се у њеној руци отвара по ободу и гле чуда, ево још једног јајета, бљештаво златног жуманцета које у себи крије још изненађења. Савршена драгуљарска склопка готово нечујно открива његову унутрашњост – златну коку у гнезду од златне сламе. Још један лаки покрет царских прстију по златном перју доводи царицу Марију до усхићења. Кокошка у себи крије минијатурну дијамантску реплику царске круне и привезак од рубина.

Било је то прво ускршње јаје које су Фабержеови јувелири направили за руску царску породицу Романов. До 1917. направиће их 54, од којих су 43 сачувана - за царицу Марију Фјородовну и њену снаху, царицу Александру Фјодоровну. Традицију поклањања Фабержеових јаја почео је цар Александар III, који је даривао једно јаје, а наставио његов наследник на престолу, цар Николај II са по једним јајетом за своју мајку и супругу.

Осим за царску породицу Романов, раскошна ускршња јаја из Фабержеових радионица за израду накита рађена су и за друге богате наручиоце. Било их је двадесетак и, као ни сва царска, нису сва сачувана, нити су царске лепоте, маштовитости и јувелирске вредности. Али сва су ремек-дела, баснословно скупа, јединствена и са прикладним изненађењима.

Царски захтев да свако мора бити уникатно, Карл Фаберже применио је на сву своју јувелирску делатност. Све што су његови златари израдили било је уникатно и оригинално, а што се у једној години не би продало, претапало се и дизајнирало изнова, по новим нацртима. Фаберже никада није понављао своје креације. Нити ће икад ико моћи, јер је документација о начинима израде изгубљена.

У Госте из прошлости стижу нам Фабержеова ускршња јаја – највреднија уметничка колекција свих времена.

Глумац - Синиша Убовић.

Музички уредник - Наташа Манчић.

Аутор и уредник емисије - Мирјана Блажић.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво