Читај ми!

''Убилачки идентитети'' Амина Малуфа

У вечерашњој емисији саговорник нам је доктор Радуле Вукићевић, педијатар и кардиолог. Он говори делу ''Убилачки идентитети'' Амина Малуфа. Либанац, рођен 1949. у Бејруту, од родитеља Арапа католичке вере, Амин Малуф је студирао социологију и економију. Био је у својој земљи новинар и ратни репортер а 1977, пред ужасима грађанског рата у својој земљи, пребегао је с породицом у Париз. Своја дела пише на изврсном француском, који му није матерњи језик.

Амин Малуф у овом делу истражује појам идентитета, страсти које идентитет буди и њихове смртоносне последице. Зашто је толико тешко да прихватимо све наше припадности? Зашто је самопотврђивање често праћено негирањем другог или другачијег? Хоће ли у нашем друштву увек бити насиља, само зато што немамо сви исту веру, боју коже или изворну културу? – нека су од питања која поставља аутор ове књиге. Дело ''Убилачки идентитети'' залаже се за изградњу новог хуманизма, који не би био у знаку планетарне униформисаности, нити у форми затварања у ''племена''.  Амин Малуф у овом делу истражује појам идентитета, страсти које идентитет буди и њихове смртоносне последице. Зашто је толико тешко да прихватимо све наше припадности? Зашто је самопотврђивање често праћено негирањем другог или другачијег? Хоће ли у нашем друштву увек бити насиља, само зато што немамо сви исту веру, боју коже или изворну културу? – нека су од питања која поставља аутор ове књиге. Дело ''Убилачки идентитети'' залаже се за изградњу новог хуманизма, који не би био у знаку планетарне униформисаности, нити у форми затварања у ''племена''. 

Наш саговорник говори о својим читалачким почецима, о књигама која су битно утицале на његово формирање, о томе како је открио књиге Амина Малуфа и зашто дело '''Убилачки идентитети'' сматра изузетно вредним. Чућемо зашто је нашем госту ово дело значајно, шта проналази у њему и зашто му се често враћа.  Радуле Вукићевић je рођен у Никшићу, где је завршио основну школу и гимназију. Медицински факултет је завршио у Београду 1994. године. По завршеним основним студијама, свој стаж је започео у Клиничком болничком центру Земун, на Одељењу педијатрије. Ту је завршио специјализацију из педијатрије и субспецијализацију из кардиологије. Од 2015. ради у Универзитетској дечјој клиници Тиршова, где је начелник Одељења ургентне педијатрије.  

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво