Жељин - бранилац Жупе александровачке

Када смо се прошлог пролећа упутиле према Александровцу и његовој Жупи, надалеко чувеном виногорју, једна од жеља нам је била да снимимо причу о планини Жељин, за коју смо – искрено – тада први пут и чуле. У географском окружењу, али и у сенци славе туристички много познатијих Копаоника, Гоча, па и оближњег Јастрепца, Жељин, највишим врхом висок 1785 метара, као да постоји и стоји важан само за Жупљане.

На првом месту, јер Жупу брани од продора ка северу јаких ветрова са Проклетија и тако чува од мраза шпалире винове лозе од чијег се грожђа прави вино, пред којим се сви мало поклоне када чују да је жупско. А затим, не превише стрм, богат водама, густим, највише буковим, шумама и непрегледним теписима зелених ливада, с пролећа и лета препуним ситног, разнобојног цвећа, Жељин је омиљена излетничка, шеталачка и планинарска дестинација Александровчана и осталих Жупљана, свих узраста. Иако га последњих година све више посећују и освајају и други, у Александровцу кажу да се њихова планина и даље може сматрати пределом нетакнуте природе и – иако га не крију – ни не жуде за његовом превеликом туристичком експлоатацијом. Нешто касније у односу на нашу посету, Жељин се, заједно са планином Столови на коју се наслања, по Уредби Владе Републике Србије, окитио титулом Предела изузетних одлика, као природно добро од регионалног, односно великог, значаја, сврстано у Другу категорију заштите, да би се очували његова густа хидрографска мрежа сачињена од извора, потока и река, букове и храстове шуме те станишта дневних лептира.

Распитујући се у Александровцу ко би могао да нам исприча причу о Жељину, без много двојбе упутили су нас на Еко клуб „Жељин“, а то је и друштво заљубљеника у ту планину и чисту природу, али и мали локал, баш клуб, у самом центру жупске престонице. Тамо су нас дочекала двојца од 12 оснивача удружења – Игор Лачњевац и Иван Брборић, обојца Александровчани у својим четрдесетим годинама. Од њих смо чуле како се живи под Жељином и са њим, како се он чува и осваја и шта та планина још може да заустави осим хладних ветрова са севера.

Забележиле и приредиле – Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво