Сомбор - Раванград

Град Сомбор смештен је на крајњем северозападу Војводине, на дну басена некадашњег Панонског мора, и на надморској висини од свега 90 метара. Зато га још зову и Раванград.

Данашњи Сомбор настао је, иначе, на 14 острва, а највеће од њих, на коме се данас налази зграда Жупаније, звало се Пандур, није познато због чега. Зна се, пак, да се вода повукла после изградње Великог бачког канала, крајем 18. века, којим је Дунав повезан са Тисом, па је тако, новим током, спроведен вишак воде и сомборски архипелаг претворен у копно.

Град је добио име по угарској племићкој породици, то јест, властелину Цобор Сент-Михаљу, који је поседовао ову територију у XИВ веку, временом се развијао и увећавао, а половином 16. века, га заузимају Турци и дају му име Сомбор. Тамо данас, заједно, живе припадници чак 21 националности, већинско становништво је српско, а уз њих највише је мађарског и хрватског живља.

На данашњи изглед града Сомбора утицао је архитектонски стил који је преовлађивао у Аустроугарској, у чијем је саставу град био у прошлости, а стара здања су добро очувана и дају му прави господски изглед.

Поред архитектуре, ту је и оно по чему је Сомбор можда најпознатији – обиље зеленила.

Са које год стране да улазите у град, морате да прођете испод бујних крошњи бођоша. Целтис, латински назив, или одомаћени кисељак или копривић, (још расте само у Аустралији), стигао је овде 1903. године, из долине Мисисипија да би град ослободио подземних вода. Иначе, дрвореда и дрвећа у парковима је толико да Сомбор још зову и Зеленград.

Данас вам представљамо стара здања, зеленило, фијакере и тргове Сомбора, у туристичкој радио причи, налик на звучну разгледницу. Са директороком Туристичке организације града, Зденком Митић разговарале су Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво