''Лирика Итаке''

У вечерашњој емисији саговорник нам је књижевница Весна Капор. Она говори о делу ''Лирика Итаке'' Милоша Црњанског. Збирка песама ''Лирика Итаке'' објављена је 1919. године, и у њој је Црњански изразио разочарење читаве једне генерације која је доживела слом својих идела. У песмама ове збирке он се обрачунава са окошталим поетским нормама претходних генерација и смело наговештава продоре у нове, неосвојене поетске пределе. Четири деценије касније Црњански је објавио књигу ''Итака и коментари'', у којој је поново штампао песме из збирке ''Лирика Итаке'', али је овај пут у књигу укључио и коментаре на поједине песме. Ови коментари су значајни како због тога што је писац кроз њих испричао своју животну причу тако и због тога што је у њима изнео основне елементе властите поетике.

Наша саговорница говори о својим читалачким почецима, о књигама које су битно утицале на њено формирање, о томе како је открила дело ''Лирика Итаке'' Милоша Црњанског. Чућемо зашто је нашој гошћи ова књига значајна, зашто је стално носи уз себе и често чита, и зашто мисли да је лепо на неки начин боравити у свету који је створио Милош Црњански.

Весна Капор је рођена у Невесињу. Филолошки факултет завршила је у Београду. Објавила је романе ''Три самоће'' и  ''Небо, тако дубоко''; збиркe прича ''По сећању се хода као по месечини'' и ''Венац за Оца''; и књигу кратке прозе ''Као што и вама желим''. Добитница је награда ''Лаза Костић'', ''Милош Црњански'', ''Данко Поповић'', ''Кондир Косовке девојке'', ''Меша Селимовић'' и ''Ђуро Дамјановић''. Добитница је Повеље захвалности Филолошког факултета у Београду за изузетан допринос и успешну сарадњу у развоју наставе, језика, књижевности и културе. Ради у Студентском културном центру у Београду као уредник књижевног програма.

 Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво