Читај ми!

„Седам лирских кругова“

У вечерашњој емисији саговорник нам је Милосав Тешић, песник, есејиста и лексикограф. Он говори о књизи  ''Седам лирских кругова'' Момчила Настасијевића. ''Пропевао је језиком векова наших који нису дошли до речи. Умио се на вилинским изворима народног песништва, огледао се у небеским и подземним водама књижевности староставне и усменог, умотворног говора народног. И древности, живој сахрањеној, и пониженој савремености обраћао се, да би му се објавиле чини исконског и вечитог језика младости. Те чудотворне снаге што још леже у бездану нашег самозаборава преселио је из давнина  у будућа времена. '' – записао је о Момчилу Настасијевићу и његовој поезији Васко Попа.

Милосав Тешић говори о својим читалачким почецима, о књигама која су битно утицале на његово формирање, и о томе како је открио поезију Момчила Настасијевића. Чућемо како је наш саговорник Настасијевићеве песме доживео као читалац, и какав је подстицај као песник нашао у њима.

Милосав Тешић је песник, есејиста и лексикограф. Дипломирао је и магистрирао на Филолошком факултету у Београду. Редовни је члан Српске академије наука и уметности. Објавио је више књига поезије - међу којима су ''Купиново'', Кључ од куће'', ''Прелест севера'', ''Седмица'', ''Млинско коло'' ''Бубњалица у пчелињаку'' и друге. За своје песничко стваралаштво добио је бројна национална признања за књижевност. Дуго година радио је у Институту за српски језик као уредник Речника српског књижевног и народног језика. 


Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић
 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво