Радиотека

Готхолд Ефраим Лесинг: НАТАН МУДРИ, 2. део (премијера)

У својој драми из 1779. године Лесинг говори о апсурдности људских, религијских и националних подела кроз преплитања животних путева Јеврејина Натана Мудрог, турског султана Саладина, Натанове тобожње кћерке Рехе и младог Темплара у време крсташких ратова. У сусретањима људи различитих вероисповести и народности, нарочито у граничним ситуацијама у које их могу довести ратни сукоби, увек се појављује питање изнад свих питања: да ли је неко човек према томе како реагује на највишу могућу вредност – вредност људског живота.

И у овој драми Лесинг заступа своја филозофска уверења да право хришћанство почива на слободи људског мишљења а не на буквалном, ригидном тумачењу Библије, које заступа лик Ђакона у овом делу. Кроз прожимања судбине главних ликова, Лесинг говори још једну дубоку истину - да су сви људи једни другима „браћа", да смо сви повезани и у роду, ма којој нацији или вери припадали. То је питање било актуелно у време крсташких ратова, исто као и у време у којем Лесинг пише ову драму. То јесте било време просветитељства, али и време када се појављују први знаци буђења националне свести, а с тим у вези и осећања и подела на припадности овој или оној религији. Лесинг је заговарао дубоко хришћанску идеју о братству и повезаности целе људске расе и слободи мишљења као једној од основних људских слобода.

Превод са немачког језика: Александра Бајазетов
Драматуршка адаптација за радио: Димитрије Коканов
У драми играју: Бојан Димитријевић, Милица Гојковић, Дубравка Ковјанић, Срђан Тимаров, Миодраг Драгичевић и Јоаким Тасић
Лектор: Наташа Шуљагић
Музички сарадник: Марија Ћирић
Дизајнер звука: Зоран Узелац
Редитељ: Јована Томић
Уредник драме и серије Радиотека: Мелина Пота Кољевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво