Читај ми!

Светско првенство у фудбалу, Катар 2022.

Још један слободан дан на 22.Светском првенству у Катару. Од сутра поново лепота фудбала, чари спорта, надметање за душу милиона љубитеља лоптања широм Земљине кугле. Четири утакмице за уживање, готово да једва чекамо први судијски звиждук за сутрашње дуеле. А биће добрих утакмица, без сумње. Очекујемо да све варничи од добрих, луцидних потеза, квалитетних фудбалских партија, могуће и голова. Било их је поприлично у досадашњем делу Мондијала, сада је улог већ мало већи, само победници обезбедиће место међу четири најбоље селекције света. На све стране праве се калкулације, рачунице, прогнозе, падају и расту квоте букмејкера, али упркос томе- свака од осам учесница чевртфинала жели да постигне највише, кад је већ дотле дошла. Исте најлепше жеље имају Холандија, Аргентина, Француска, Енглеска, Хрватска, Бразил, Мароко и Португалија, као и сви њихови репрезентативци и стручни штабови.

Наши репортери са лица места Дејан Николић и Милан Биговић  и данас вредно раде, чућемо лепе фудбалске приче, прогнозе које стижу из земље домаћина Мондијала, али и како функционише метро у Дохи и каквим се као домаћин показао Катар. Данас се навршава и тридесет једна година како је фудбалски клуб Црвена звезда постала првак планете, пошто је у Токију убедљиво савладала првака Чилеа, екипу Коло Коло, резултатом 3:0. Ту је сећање Милорада Ратковића, једног од играча тима за историју, као и део незаборавног радио преноса Јордана Ивановића и Марка Марковића.

Ништа, међутим, није данас тако одјекнуло као трагична смрт некадашњег аса и тренера Партизана Миодрага Јешића.  Јешић је рођен 30. новембра 1958. године у Осечини. Поникао је у омладинским категоријама Партизана, а за први тим клуба из Хумске играо је у два наврата од 1980. до 1985. и у сезони 1990/1991. За "црно-беле" одиграо је 148 лигашких утакмица и постигао 13 голова.Поред Партизана играо је Трабзонспор и Алтај.Играчку каријеру окончао је 1994. године управо у Алтају. За младу репрезентацију Југославије одиграо је 25 утакмица, док је за А тим наше земље постигао два гола на осам мечева.Тренерску каријеру је започео у Обилићу, а у сезони 1999/2000 је водио и Партизан, када је био вицешампион Југославије. Био је тренер у више од 20 тимова широм света, а Партизан је предводио и у сезони 2006/2007.  Јешић је, поред црно-белих, предводио  и Сарајево, ОФК Београд, подгоричку Будућност, ЦСКА и Славију из Софије и Литекс, а радио је на афричком и азијском континенту у више наврата. У овој години стекао је и једну титулу шампиона, последњи клуб који је водио био је из Малдива. Он је други човек из те познате генерације Партизана који је окончао живот на друму, претходно се то догодило Драгану Манцеу. Јешић је већ имао личне трагедије, некако се опоравио, вратио фудбалу и животу, готово нико још не верује да је скончао живот на путу Рума-Јарак, нико не жели да верује...

После 77 година постојања два клуба, београдски вечити ривали - Партизан и Црвена звезда одиграће вечерас од 20.30 у "Штарк арени" први кошаркашки вечити дерби у оквиру Евролиге. Искрене жеље свих љубитеља кошарке је да овај, али и наредни мечеви вечитих ривала, прође без инцидената, вербалних деликата, простачких увреда, нажалост- на то смо навикнути са наших трибина. Клубови већ пишу саопштења одступнице, као да желе да се ограде од свих евентуалних немилих сцена. Не знамо шта још треба да се догоди па да се овде играчи баве само спортом,а не да пола утакмица морају да ескивирају флашице са водом, металне новчиће, пљувачке и много тога другог. Лепо би било да почне од вечерас другачије, ми зато као и увек дерби најављујемо само и једино из спортског аспекта. 

Од осталих вести издвајамо: Луис Енрике није више селектор фудбалске репрезентације Шпаније. Упркос дебаклу у Катару, Ханси Флик остаје селектор фудбалске репрезентације Немачке до краја Европског првенства 2024. године. Крај године резервисан је за доделу признања најбољим атлетичарима света, Европе и Балкана. Ове године је у склопу Балканског конгреса одржана и манифестација Балкан гала у Атини, у Грчкој. Најбоља атлетичарка је Ивана Вулета, а звезда у успону је Ангелина Топић.

У реализацији мондијалских емисија , сада мало обогаћених и другим спортским дешавањима, учествује комплетна Спортска рубрика Радио Београда 1, чији је уредник Владе Радичевић, као и наше колеге из других програмских сегмената - музичари, продуценти, тонски реализатори и сниматељи програма.

Испред микрофона је Жељко Стефановић.


 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару