Читај ми!

65. Међународни београдски сајам књига

После две године паузе, због пандемије вируса корона, у Београду се поново одржава Међународни сајам књига. Сајам књига је место где се сусрећу писци, књиге и читаоци. Реч је о једној од најстаријих и најважнијих књижевних манифестација у региону. 65. Београдски сајам књига, који се одржава под слоганом "Повратак написаних", у недељу 23. октобра званично је отворио драмски писац, академик Душан Ковачевић. У име Румуније, земље почасног госта, учеснике сајма поздравио је књижевник Мирча Динеску, који је на штанду те земље касније извео песничко-гастрономски рецитал.

"Књига је лековита, лечи многе болести. Од давнина је позната као мелем за разум и душу. Зато је толико људи у обиласку ове наше сајамске библиотеке", рекао је Ковачевић у беседи на отварању. Наш писац је указао и на актуелне опасности и претње које носи садашњи тренутак.

У емисији ћемо чути тонске записе разговора начињених на Сајму књига. Чућемо изјаве људи које се баве писањем, тумачењем књижевности, превођењем, издаваштвом... укратко, оних који су пасионирани читаоци, који воле књигу и везани су за њу. Чућемо драмског писца, академика Душана Ковачевића, књижевнике Вулета Журића, Дејана Алексића и Јовану Војводић, писца, преводиоца и издавача, директора издавачке Куће Имприматур из Бања Луке, Бориса Максимовића, као и Љиљану Маринковић, директорку издавачке куће Креативни центар из Београда.

Наши саговорници говоре о томе како доживљавају овогодишњи Сајам књига и шта за њих значи ова манифестација, говоре о својим омиљеним књигама, о томе које књиге траже на Сајму, о моћи и о судбини књиге. Питали смо саговорнике и једно помало необично питање: ако би неким чудом књижевни ликови могли да оживе и појаве се међу нама, кога би они волели да сретну на Сајму. Чућете тако ко би од њих волео да сретне Гаргантуу и Пантагруела, ко Франкештајна, ко Џо Марч, јунакињу романа Луjзе Меј Олкот "Мале жене", ко Ле Кареовог агента Џорџа Смајлија а ко Николетину Бурсаћа.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару