''Африка'' Растка Петровића

У вечерашњој емисији саговорник нам је Миливоје Пајовић, генералштабни пуковник, методолог и писац. Он говори о путопису ''Африка'' Растка Петровића. Један од најзначајнијих писаца 20. века, Растко Петровић (1898-1949), припадао је првој генерацији српских модерниста. Његово стваралаштво синоним је за оригиналну, темпераментну и неконвенционалну литературу. Књига ''Откровење'' најзначајније је дело српске поезије између два рата, а роман ''Дан шести'' сматра се једним од најбољих дела о Првом светском рату у нашој књижевности. Поред поезије и прозе, писао је ликовне критике, есеје и путописе. Путопис ''Африка'', објављен 1930, оличава Расткову љубав према путовању, интерес за ваневропске културе, и његову жељу да додирне и истражи примитивне, односно аутентичне облике живљења.

Наш саговорник говори о својим читалачким почецима, делима која су битно утицала на његово формирање, говори о књигама Растка Петровића, и о путопису ''Африка''. Будући да је сам у Африци провео две године, наш саговорник ће нам нешто рећи и о том свом животном искуству, које је уграђено у његово дело  ''Афричке свеске и друге људске белешке''. Чућемо у чему је његов доживљај овог континента сличан Растковом доживљају, а биће речи и о делима писаца као што су Ернест Хемингвеј, Андре Жид и Оскар Давичо, који су такође писали о Африци.

Миливоје Пајовић је одрастао у Краљеву. Завршио је Војну академију. Генералштабни је пуковник Војске Србије. Студирао је историју на Филозофском факултету у Београду. Магистрирао и докторирао на Факултету политичких наука у Београду - ужа област Методологија политичких наука. Члан је Међународног удружења методолога друштвених наука. Објавио је књиге песама: ''Заказана бајка'', ''Камен становник'' и ''Замор природе''; монографије: ''Владари српских земаља'' и ''Два века војске у Браничеву''; и путопис: ''Афричке свеске и друге људске белешке''. Објавио преко 20 научно-стручних расправа из области комуникологије, политикологије и методолигије друштвених наука. Путовао је по Европи, Африци и Блиском истоку. Службовао је под заставом Уједињених нација у Африци 2014/15 и 2017/18.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић


Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару