Читај ми!

Кош по кош, хоћемо још

Србија има ново кошаркашко злато. Оно је стигло са Светског првенства за средњошколце, које је одржано у Београду. Победом у финалном дуелу над фаворизованом Турском, младићи Спортске гимназије подигли су пехар и окитили се златним медаљама. СП у Београду трајало је од 20. до 28. септембра, у организацији Савеза за школски спорт Србије, у партнерству са Министарством омладине и спорта, Секретаријатом за спорт и омладину Београда и Светском школском спортском федерацијом (ИСФ). У исто време одржано је и СП за девојке, са 16 екипа. Наше су биле одличне у групи, али су на крају освојиле солидно шесто место. Шампиони нам данас долазе у госте, да и медијски обележимо овај успех- биће са нама током поподнева Вук Поповић и Миодраг Гачић, као и Ивана Вицо, професорка која их је водила с клупе, заједно са Дејаном Пејићем.

Претходног викенда на Ади Циганлији у Београду, одржано је Првенство Србије у веслању, где су веслачи Партизана са укупно 32 медаље освојили још једну титулу државног првака у низу који траје преко три деценије. "Завршавамо ову сезону на најбољи могући начин. Освајањем титуле државног првака стављамо тачку на једну од најуспешнијих година за нама. Учешћем наших олимпијаца и овогодишњих освајача светског и европског злата у јуниорској конкуренцији, као и свих такмичара у млађим категоријама који су на најбољи могући начин репрезентовали свој клуб, доказ је да радимо добру ствар и обавеза да наредних година постижемо још боље резултате", изјавио је, по завршетку такмичења, Иван Брајтигам, директор веслачког клуба „Партизан". А с нама у студију биће тренер Никола Стојић, прослављено име српског веслачког спорта. 

Познати фудбалски тренер Миленко Киковић пуне три године радио је на антологији посвећеној фудбалском клубу Рад. На једном месту заступљено је све што се `грађевинарима` дешавало током пет деценија, од 1970. до 2020. године, укључујући играче који су били на терену, стручне штабове, чланове управа, извештаје са првенствених и куп утакмица. Јединствено остварење на коме је врсни педагог радио по више од десет сати дневно, контактирао људе из света спорта на разним крајевима континента и на крају објављује дело којим могу да се пноосе он лично, фудбалски клуб Рад у коме је остваио значајан траг и као играч и као тренер, и наравно, комплетан српски фудбал и спорт. Киковић ће књигу `Несаломиви` званично представити у понедељак, 10. октобра, код нас премијерно износи утиске после вишегодишњег труда и рада на делу каква се ретко појављују код нас.

Аматерска репрезентација ФС Београда постигла је велики успех на квалификационом турниру групе 8 за УЕФА Регионални Куп који је одигран у Хрватској (Водице, Дугопоље и Задар). Победом од 3:0 (0:0) у последњој утакмици овог такмичења над аматерском репрезентацијом Малте изабраници селектора Горана Јанковића пласирали су се на финални турнир овог такмичења (други пут у историји после наступа на финалу у Португалији 2011. године када је освојена бронзана медаља) који ће се одржати у другој половини јуна месеца 2023 године (домаћин још није познат). Београђани су тако имали 4 бода као и другопласирани Сплит, али је наша селекција имала бољу гол разлику (4:1 у односу на 3:2 Сплићана) и тако тријумфовала. Малтежани су последњи без иједне победе. У гостима су нам селектор Јанковић, фудбалер Милош Шарић, као и спортски директор репрезентације Душко Милановић.

Бележимо, као и обично, доста дешавања из света културе, као и јавног и уметничког живота.Сматрајући да је нематеријално културно наслеђе богатство које морају чувати и сачувати у Удружењу за очување традиције, језика, културе, обичаја и идентитета Влаха „Гергина" из Неготина настављају да реализују пројекте који ће сачувати и презентовати културу Влаха. Последњи у низу реализованих пројеката везан је за изворне влашке песме, а спроведен је у сарадњи са Министарством културе и информисања . Самостална изложба слика и акварела Сарах Иве Вујин, која носи назив `Поље силе`, отворена је у `Галерији 73` на Бановом брду. У Малој галерији УЛУПУДС-а представљена је изложба графичких принтова, објеката и инсталација `Додир`, намењена је слабовидим особама и особама са оштећеним чулом вида. Заснована је на графичкој техници „суви жиг" и Брајеве азбуке, тако да се читају путем додира и доживљавају тактилним путем. Аутор излужбе је професор Милан Игњатовић. Снимање дугометражног документарног филма о некадашњем фудбалеру Црвене звезде и репрезентације Југославије Душану Савићу почело је у његовом родном граду Убу. Продуцент филма је нишка `Сити група , а редитељка Бранка Бешевић-Гајић.

Традиционални 15-ти Фестивал традиционалних позоришних форми Војводине, у организацији Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине и Културно уметничког друштва `др Борислав Јанкулов` у месту Јаша Томић, у општини Сечањ, окончан је доделом награда и признања најбољим актерима. После бројних наступа широм земље и региона бенд `Ничим изазван` одржаће концерт 15. октобра у МТС Дворани. Глумац Марко Живић и композитор Зоран Симјановић, двојица великана која су прошле године изгубила битку са вирусом корона, добили су своје улице у родном Крушевцу, у новом насељу које се гради на локацији `Стари аеродром`, на ободима града у правцу Копаоника. Уметница Ивана Живић има изложбу у галерији `Никола Радошевић`, у Ускочкој улици број 5 у Београду. 

Четрдесет седми Фестивал монодраме и пантомиме одржава се од 11. до 14. октобра у позоришту лутака Пинокио. Фестивал драма и серија `ФЕДИС`, први је фестивал ТВ драма и серија у Европи и једини на територији југоисточне Европе. Основан је маја месеца 2011. године и држава се друге недеље месеца октобра у Дому омладине Београда у чијем је званичном програму., данас ћемо чути ко су лауреати за ову годину. Захваљујући дугогодишњој успешној сарадњи Културног центра Београда и Италијанског института за културу у Београду, током октобра и новембра прелепа галерија Италијанског института отвориће понедељком врата за концерте младих музичара и већ афирмисаних уметника из циклуса `Концерти у Галерији`. У Галерији лепих уметности `Гварнеријус` сутра увече, у недељу, одржава се концерт познатог гитаристе Душана Богдановића, уз кога ће музицирати и бројна позната имена наше музичке сцене.У Галерији Куће легата у Кнез Михаиловој улици у Београду, отворена је ретроспективна изложба Ивана Грачнера „Попречни пресек`. Отварање изложбе `Под стакленим звоном предвиђено је за понедељак, 10. октобар у установи `Колегијум Хунгарикум` у Грачаничкој улици у Београду . И то није све- биће речи о изложби `Ликовна колонија Власина`, коју КЦ Војводине Милош Црњански организује у сарадњи са Лесковачким културним центром, као и о поставци уметничке групе `Маник` у Галерији савремене уметности у Музеју Смедерева. Оперска дива Љубица Вранеш, заједно са колегом Драгољубом Бајићем и оркестром Александра Софронијевића снимила је песму `Српски јунаци`, објављену поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Одбојкашице Србије још не знају за пораз на Светском првенству у Холандији и Пољској, данас им је ривал селекција Турске, у последњем мечу групне фазе такмичења. Бојана Миленковић говоре за наш програм уочи овог сусрета. Чућемо и ватерполисту Душана Мандића, као и Матију Павловића, примача сервиса клуба Грачац, који се у Купу Србије данас састаје са шампионом наше земље, новосадском Војводином. Чућемо и витеза кулинарства Милијана Стојанића, који има своје бројне фанове, њима ће се обратити новим предлогом јеловника за недељни ручак. У реализацији емисије учествују Саша Хајдин, Катарина Епштајн и Бојана Туфегџић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару