Читај ми!

Октобарске чаролије

Таман када се забринемо због неког кикса сениорске репрезентације у ватерполу, на сцену ступе млади и поново осветлају образ нашој Србији. Тако је било и недавно, када су наши млади играчи, предвођени селектором Урошем Стевановићем, освојили титулу првака Европе. Све то дешавало се у Подгорици, ради се о момцима до 19 година живота, а о супериорности млађих селекција Србије сведочи и податак да је наша селекција до 18 година освојила сребро, а дечаци до 16 лета бронзану медаљу на планетарним смотрама. Дефинитивно не треба да бринемо за будућност овог трофејног спорта, који нам је донео толико радости у годинама за нама. У гостима су нам шампиони Европе, момци који су бриљирали у Црној Гори и у финалу савладали Шпанију - Вељко Крстић, Марко Димитријевић и Андрија Јауковић.

Овог викенда у госте нам долази и Вук Раденковић (15), вицешампион Србије и најперспективнији такмичар клуба дизача тегова Црвене звезде и наше земље. Уз њега ће, као и свуда, бити главни тренер клуба и дугогодишњи спортски радник Лука Вујадиновић. Они ће нам испричати како је протекло такмичење у Суботици претходног викенда, на сениорском државном првенству Србије, како изгледају тренинзи овог младог спортисте, а и о томе како изгледа посао тренера у овом спорту.

Композитор и гитариста Владан Вучковић Паја, стални члан бенда Здравка Чолића и "Пилота", представио је на свом јутјуб каналу више од 30 ауторских композиција, са свог новог албума "Паралеле". После десет изузетних албума инструменталне музике, Паја је- пропевао! Неке песме су извађене из студентског `штека`, одстојале су у приватној архиви доста дуго, док Вучковић није одлучио да је време да се појаве пред ушима јавности. Неке су сасвим нове, а како Паја звучи у улози вокалног солисте- чуће и наши слушаоци. Ту је и екипа његових сарадника, од незаобилазног музичког компањона из дана проведених у родном Бору, Перице Калуђеровића, до вокално моћне Кристине Савић, са којом Вучковић има запажену дуетску песму. Зато и препорука: и ову емисију одслушајте до краја, у њој учествује и Владан Вучковић Паја.

И ове суботе, поред спорта, пратимо догађаје из културе, јавног и уметничког живота, света који нас окружује. Поред осталог, сазнаћемо како протичу 54. међународни сајам лова и риболова и Сајам екологије у Новом Саду, 19. Међународни салон стрипа у `Срећној галерији` Студентског културног центра Београд, традиционална `Радост Европе`, као и јавни програм `Ход са водом`, који се састоји  од предавања, радионица, менталних и физичких сусрета у Музеју савремене уметности у Новом Саду- иза свега стоји организација `Balkan Projects`, коју је основала глумица Марија Каран. 

Љубитељи читања се унапред радују, најзад ћемо дочекати један Сајам књига- о њему нам прича Сања Милић,  уредница програма овог дивног догађаја. Карикатуриста портала `Косово онлајн` Владислав Филиповић освојио је награду `Златни Пјер` на 55. конкурсу `Вечерњих новости` за најбољу новинску карикатуру.  Афористичар Нинус Несторовић има нове награде, и то са фестивала у Црној Гори,а најављује нам и Дан спортског афоризма, односно конкурс који је расписан за ту прилику. Предавач у Лесковачкој школи стрипа Марко Стојановић освојио је награду за најбољег стрип предавача на Фестивалу стрипа у Букурешту. Дашак Париза у распеваном и разиграном музичком комаду `Париски живот`, вечерас ће сигурно пријати првим посетиоцима Опере и театра `Мадленијанум` у новој сезони. 

Нова позоришна сезона почиње и у `Звездара театру`. У Културном центру Зрењанина од 3. до 7. октобра одржавају се Дани архитектуре. У Галерији савремене уметности у Пожаревцу јуче је отворена изложба Олимпијског комитета Србије под називом `Пут правих вредности`.  Љубитељи фантастике имали су занимљиво вече жанра кога обожавају у Кући краља Петра Првог, а том приликом представљен је и осми број часописа `Књижевна фантастика`. У Народном музеју у Зрењанину,  представљени су први примерци издања  " Тарзан - Господар Џунгле", преведених на српски језик. Група `Лачни Франц` вечерас одржава опроштајни концерт у београдском Дому омладине. То је још једна генерација овог бенда која одлази у историју, али не бисмо смели да се закунемо да Зоран Предин неће опет с неким новим момцима певати на концертима `Не, не ми дихат за овратник`.

Пратићемо, наравно, сва актуелна дешавања из света спорта- од одбојке до тениса, ту је и рапорт са Кроса РТС-а у Зајечару, најава лепог фитнес дешавања, уз то и афоризам кога нам је подарио Бојан Љубеновић после два тријумфа српске репрезентације: `Наши фудбалери играју борбено, ефикасно, лепршаво. Двапут сам проверио, стварно су наши`! Нећемо пропустити да извештавамо о кретањима резултата на утакмицама домаћих и европских лига, док ће витез кулинарства Милијан Стојанић представити нови предлог јеловника за недељни ручак. У раду на првом октобарском издању породичног магазина Радио Београда 1 учествују Саша Хајдин, Катарина Епштајн и Весна Гемовић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару