Читај ми!

Породица је богатство

Дивном и топлом причом почињемо данашњи породични магазин Радио Београда 1. О томе како су се заволели Фабио, рођен у Ресифеу, једној од највећих лука на Атлантику и главном граду државе Пернамбуко у Бразилу и Српкиња Алиса, има већ 16 година како су у дивном и складном браку. Фабио Карлеандро да Силва, како му гласи пуно миме, одличан је одбрамбени фудбалер, играо је током каријере за Наутико, Сан Хозе, Спорт Рецифе из родног града, а код нас у Црвеној звезди, Раду и крушевачком Напретку, да би већ другу годину био стуб одбране Хајдука са београдског Лиона. Из ове дивне везе, препуне љубави, дошао је и син Фабио јуниор, за кога већ сада кажу да ће бити истински бисер српског фудбала. Намерно кажемо српског, јер Фабио сениор са породицом већ пет година је у Србији, има наше држављанство, овде ради и игра за клуб који му је на срцу, `голубове са Лиона`, у средини у којој још увек постоје ентузијазам и радост због лепоте играња, клуб који је увек одисао породичном атмосфером, и у време када је био, два пута, у српској елитној дивизији, барабар са нашим највећим клубовима. У студио долазе данас све троје представника фамилије Да Силва, од тога два фудбалера, јер Фабио јуниор игра за млађе категорије ФК Црвена звезда. Глава породице, Фабио сениор, све стиже, па тако и да игра за ветеране ФК Партизан, што је мало необична комбинација за наше услове, али њему прија и то је најважније. Ово је прича о дивној и безрезервној љубави двоје људи, о топлини њиховог дома- некада у Бразилу, некада у Србији, на крају крајева и охрабрујућа сторија о животу, каквих је све мање и заиста су све ређе у нашем спорту и друштву уопште

Идемо у сусрет и Европској недељи спорта, догађају покренутом од стране Европске комисије. Трајаће седам дана, од 23. до 30. септембра. У протеклих пет година, у 38 земаља, одржава се редовно и промовише физичку активност и мотивише грађане свих генерација да буду активни током целе године. Циљ Европске недеље спорта је усмерен на подстицање људи да се баве физичком активношћу. без обзира на године и физичку спремност, као и едукација грађана о начину живота. На ту тему, данас ћемо разговарати са Мирјаном Ивковић, кородинаторком за промоцију олимпијских вредности Олимпијског комитета Србије. Она учествује у организацији Европске недеље спорта, ради и на другим пројектима нашег комитета, уједно је и млади лидер Међународног олимпијског комитета.

У госте нам, директно са лета из САД, долази и Никша Добре, са којим смо још пре седам година разговарали о фудбалским техникама и тактикама, будући да је објавио стручне радове из фудбала, књига о којој је реч наишла је на интересовање овдашњих тренера и људи из света спорта. Никша је писац, фудбалски стручњак, кантаутор и бизнисмен препознат по савременом начину учења животне филозофије. Било да се ради о писању као основном начину исказивања свог бића, професионалној фудбалској вештини спортског учитеља,или његовој дубокој поезији, оно чиме се води, током свих тих толико разноликих путовања, јесу Истина и Љубав, које носи дубоко у себи где год би га живот одвео. Уз остало, написавши сценарио за своју представу - мулти медијални перформанс "Прочишћење" Никша Добре такође снима и објављује 35 музичких нумера, које никога нису оставиле равнодушним. Добија све похвале и признања за главну улогу у краткометражном филму "Angel". Најзад, непосредни повод овог доласка у Србију и наш студио јесте промоција његовог новог романа "Софијин bliss", која ће је предвиђена за среду.

Наши репортери јављаће се са Европског првенства у кошарци и Светског шампионата у рвању, чији је домачин Београд. Пратићемо и спектакуларну вожњу формуле 1 Београдом, то је заиста реткост на овим просторима и представља праву атракцију. Наравно, нећемо прескочити ни дешавања из света културе, јавног и уметничког живота, света који нас окружује. На свој начин опростићемо се од Корнелија Ковача, који је данас испраћен на последњи починак, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Уз све што је познато о њему, као врхунском музичару, педагогу, аутору хитова милиона, али и тема за позориште, филм и телевизију, поседно издвајамо рад на химни ФК Партизан, на његове ноте певао је Саша Алекс и без сумње је најуспешнија песма једног клуба на овим просторима, откада је света и века, свеже звучи и данас, после толико деценија. Да и не говоримо о томе да је Корни често и радо долазио у нашу емисију, увек с лепим причама о музици и око ње. Отишао је један од последњих хероја златних времена домаће забавне, поп и рок сцене.

Прво издање фестивала телесне музике `Нови балкански ритам` одржава се од 22. до 25. септембра у Сремским Карловцима, у еколошком центру `Радуловачки`. `ТАКТ Фест` се и ове године одржава у Новом Саду, од 23. до 25. овог месеца, овогодишња локације је `Индеxова трибина` у Јиречековој улици. Интересантна прича и у Панчеву, наредне суботе на Тамишком кеју, код Свиларе- `Уметност и култура у служби одрживости`, која за циљ имаедукацију најмлађих на тему заштите животне средине. Дуња Кнебл добитница је повеље са статуетом `Војин Малиша Драшкоци` за 2022. годину. Завршен је десети, јубиларни наградани фото конкурс `Књига, ти и лето-Кладово 2022`. Изложба цртежа и порцелана Жељке Мићановић-Миљковић, под називом `Прозори`, у току је у Малој галерији УЛУПУДС-а, у улици Узун Мирковој број 12 у Београду.

Шаховски савез Србије прексутра, у понедељак, обележава 74 године постојања, свечаношћу која ће бити одржана у Дому војске у Београду. Једна од захвалница за континуирано праћење древне игре у нашим садржајима иде и емисији `Време спорта и разоноде`, чиме се поносимо. Изложба `Чешко пресовано стакло у огледалу` отворена је синоћ у Народном музеју у Зрењанину. Изложба `Боје јесени-за сва времена`, Војислава Перовића, отворена је прексиноћ у галерији `Нар` у Земуну. `Плаве приче`-назив је изложбе слика чији је аутор уметница Софија Јечина, постављена је у Галерији савремене уметности у Пожаревцу. Снежана Крејић представља се изложбом уникатних торби и цртежа у београдској галерији `Сингидунум`. Нови роман Љиљане Шарац `Док светац бди` представљен је у књижари Делфи у СКЦ-у.

Фотографски пар Катарина Батута-Вишекруна и Урош Вишекруна од 23. септембра има нову изложбу, у галерији УЛУПУДС-а. Аутори из Србије, Црне Горе, Северне Македоније и Босне и Херцеговине саставни су део изложбе `Прекрајање`, отворене у Музеју примењене уметности. Изложба фотографија Душка Вукића `Синестезије` отворена је у `Галерији 73` на Бановом Брду. У издању `Креативног центра`, објављен је нов приручник о родитељству `Добродошла у клуб`. Тајана Потерјахин објавила је трећи наставак `Варошких прича`, овога пута са поднасловом `Неман`. Манифестација `Дани Данила Лазовића` одржаће се девети пут у његовом завичају, у Прибоју, од 21. до 24. септембра.

У башти Музеја афричке уметности на малој Топчидерској звезди сутра се, у организацији амбасаде Либије, одржава манифестација `Разноликост култура између Либије и Србије- односи међу људима`. Петнаесто издање лесковачког фестивала филмске режије `LIFFE` одржава се до 20. септембра у граду на Ветерници. Најављујемо и 55. `Србија рели`, који се ове године вози у Врњачкој Бањи од 23, до 25. септембра. У данашњој емисији биће речи и о `Чивијади` у Шапцу, `Данима лудаје` у Кикинди, успеху пливача Уроша Живановића на Светском првенству, удружењу `Бициклом на посао`. Међународни фестивал `Belgrade SAXperience` биће одржан од 27. до 29. септембра на неколико локација у Београду.

Витез кулинарства Милијан Стојанић и за данас припрема предлог јеловника за недељни ручак, у музичком делу слушаћемо добро познате теме из области популарне музике, и то за све генерације. У реализацији емисије учествују и Дарко Милосављевић, Катарина Епштајн и Весна Гемовић.

 

 Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару