Читај ми!

Мала летња музика

Шта би све дали они који су код својих кућа да могу тренутно, по несвакидашњој јулској врућини, да буду у екстеријеру попут овог са слике, поред неке лепе мирисне обале, док таласи ударају о спруд...Потрудићемо се да таквима помогнемо позитивним вибрацијама, лаким и ведрим нотама, интересантним причама, како би провели једно релаксирано поподне уз радио апарате, без икакве потребе да гледају на термометре, нити на своје сатове. Биће ово још једна лагана летња прича, гарнирана музичким ритмовима који разгаљују душу, идеална прилика да будемо ваш кућни вентилатор, али и да тако, опуштено, дођете до актуелних инфоррмација и сазнања о дешавањима у свету спорта, културе, јавног и уметничког живота. Посебну пажњу скрећемо на бројне манифестације, којима Србија током лета обилује, на те занимљиве скупове људи добре воље, забавно-туристичко-рекреативног карактера. Једна од причица за данас посвећена је Милени Милетић, вицешампионки Европе у бикини-фитнесу и шампионки Србије у овом спорту. Док се спрема за учешће на Светском првенству, које се одржава у новембру у Шпанији, чућемо младу Пожаревљанку, као и њеног тренера Александра Трајића.

Чућемо и интересантну причу о Веселину Нешићу из Ћуприје, који је безмало пола века за воланом свог `фиће`, аута белог волана, каже да му је радио само једну `генералку` и ништа више. Бранко Иванковић из Шапца , познат и као `Мишарски јунак`, али и под надимком Брана Курсула, деценијама је инструктор јахања и једноставно ужива у односу који деца остварују с коњима, како се добро и фино разумеју, друже. Чућемо и како је Мира Бањац добила `свој` биоскоп, шта каже градоначелник Зајечара Бошко Ничић о културним програмима у древној Ромулијани, потом следи и прича из ергеле Љубичево, чућемо и шта се нуди туристима на Златибору, како је протекао концерт Андрее Бочелија на платоу испред Геозавода у Београду. Говорићемо и данас о великом успеху младих рукометаша Србије који су освојили бронзану медаљу на Светском првенству. Селектор наше репрезентације Ђорђе Теодоровић издваја тренутке који су обележили овај шампионат, најсветлије тренутке својих изабраника и оних када фортуна није баш била на њиховој страни. На крају баладе, одличан резултат, па када се томе додају такође бронзане медаље на Медитеранским играма две наше селекције, женске и мушке, стварно имамо пријатну обавезу да још мало послушамо поносног селектора, који је са овом селекцијом већ три године.

Најбољи српски тенисер, Новак Ђоковић, на данашњи дан пре 16 година освојио је прву АТП титулу у Амерсфорту. Ђоковић 16 година касније на свом конту има 88 АТП титула, укључујући и 21 гренд слем трофеј. Подмлађена селекција Србије поразом је започела завршни турнир Светске лиге у ватерполу. Србија је убедљиво поражена од Црне Горе у првом колу, па ће са Шпанијом имати додатни мотив. Сусрет олимпијског шампиона и светског првака у Стразбуру почиње у 16 часова, пренос је на Првом телевизијском каналу Медијског јавног сервиса. Фудбалери Партизана у утакмици Суперлиге Србије на свом стадиону дочекују екипу ТСЦ-а. Занимљиво, тек у трећем колу црно-бели играју први меч у новој сезони пред домаћим навијачима. Данас се игра још само још један меч 3. кола, у Сурдулици ће, такође од 21 час, играти Радник и Раднички из Крагујевца. Чућемо изјаву тренера Партизана Илије Столице, као и причицу Звездиног тренера Дејана Станковића, који је са својим пуленима забележио стоту победу, откад је на клупи црвено-белих. Пратимо и суператрактивну бициклистичку трку `Тур Д` Франс`, а идемо и сусрет наступима наших атлетичарки Иване Вулета и Милице Гардашевић на Светском првенству у Орегону. Обе се појављују у истој дисциплини, као `краљица` и `принцеза` скока удаљ, квалификације почињу у 21 час по нашем времену, док је финале у ноћи између недеље и понедељка, у 02.30 часа.

Све ће данас бити у нашој емисији по систему брзо-кратко-јасно, са што више незаборавних музилких нота, али имамо и једну гошћу, којој тропски дани апсолутно не сметају. Биљана Миловановић- Живак је професорка српског језика и књижевности у пожаревачкој гимназији, објавила је нову књигу песама „Грмљавина је дуго трајала" у издању Издавачке куће „Арка" из Смедерева. Критика о Биљаниним стиховима пише- `Њена поезија је јинг и јанг. Приказује лице и наличје живота. Од своје публике прави зреле личности које ће после ишчитавања страница бити свеснија бића. Макар мало у односу на пре упознавања са њеном литературом.`Бићемо у прилици данас да ослушнемо неколико песама из нове збирке, да два примерка исте поделимо нашим слушаоцима, као и да наговестимо наредно издање наше гошће, посвећено Милошу Црњанском.

И то, наравно, није ни изблиза комплетан садржај данашњег издања породичног магазина Радио Београда 1, далеко од тога. Последња четии дана овог месеца резервисана су за `Roll and Blues` фестивал у Аранђеловцу. Четрнаесто издање традиционалног  `EX Yu Rock festa`  биће одржано наредног викенда на Тргу Неолита у Страчеву, крај Панчева. `Wind Rock Fest` дешава се 0д 28. до 31. јула на градском језеру у Вршцу. Музички фестивал `Overload`одржава се наредног викенда у Владичином Хану. Фестивал амбијенталне и етно музике `Карусел` у Чачку отворен је концертом Матије Дедића, следи још доста уживања за музичке гурмане.

Манифестација `Нек звоне тамбуре` по четврти пут се одржава у Ковину, 30. и 31. јула. Први `Лименка театар фест`, који је настао са идејом да споји позориште за децу, а истовремено пробуди и еколошку свест код најмлађих, одржаће се у Новом Саду од сутра до 28. јула у Културној станици `Еђшег`. У Аранђеловцу се 26. јула одржава традиционална манифестација `Вредне руке`. Удружење `Гусле` организује међународни фестивал оркестара `ФЕНОК`, има шест концертних вечери, почев од сутра. Манифестација `Фијакеријада` ће се одржати пети пут по реду на имању `Лисовић` у Новим Козарцима, у организацији Удружења кошњушара СУ `Зеленац`. У галерији `Сингидунум` у Кнез Михаиловој улици 40 од понедељка ће бити постављена изложба `Татине принцезе`, чувене сликарке Слободанке Ракић- Шефер, која ће најавити овај догађај нашим слушаоцима.`Аласко вече` у Доњем Милановцу, уз низ пратећих садржаја, биће одржано 30. јула, тамо крај Дунава. Отворена је изложба `Процес`, у питању су слике и цртежи Филипа Ристића, у Галерији савремене уметности у Пожаревцу. У Зрењанину- летњи програми на отвореном, три градске локације, три манифестације. На 11. Шибенском плесном фестивалу и Србија ће имати две представе, најављује их професор Александар Илић. Представа `Тражим мужа`, у извођењу глумице Јелице Брестовац, биће изведена 26. јула у позоришту `Театрујум`, препоручујемо ову монодраму у прелепом дворишту Капетан Мишиног здања. У клубу `ФЕСТ` у Земуну вечерас се концертно представља група `Плутонија`, чији је оснивач наш саговорник, доктор Злаја Бокун.

Доста музике, ведре, летње, полетне, затим нови предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића- то су наши додатни адути за ово поподне. Неће изостати ни друге актуелности из света који нас окружује- рецимо, препоручујемо разговор са младом руском уметницом Софијом Јечина, која је управо привела крају изложбу у Малој галерији Дома војске у Београду. Рођена 1990. године, већ пет живи у Београду, о њој и њеном раду снимљен је и документарни филм `У потрази за местом`,а Софија је и ауторка књиге поетске прозе `Београд у плавом` и много слатко и симпатично говори наш језик.

Надамо се да ћете се расхладити уз наш програм, у чијој реализацији учествују и Саша Хајдин, Катарина Епштајн, Весна Гемовић и Милош Панић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић



 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару