Читај ми!

Роб и господар микрофона

Легендарна слика заједничког преноса Радивоја и Марка Марковића са нашег највећег стадиона постала је и остала синоним радијског дочаравања фудбалских утакмица Југославије. И један и други ушли су у анале као великани новинарског заната, прекаљени репортери, несебични уредници који су пуним срцем обучавали неке нове генерације новинара и водитеља испред микрофона. Наш колега Мирослав Нешић управо данас објављује књигу под називом `Роб и господар микрофона`, у којој је описао животни и професионални пут Марка Марковића, који је – поред радио емисија- подразумевао и прве, сада већ култне телевизијске спортске емисије попут `Индиректа` и `Спортског прегледа`. Заједно ћемо прелистати садржај овог издања и подсетити се најбитнијих звучних записа из каријере популарног и за сва времена цењеног Марка Марковића, поред осталог и дугогодишњег уредника Спортске рубрике Првог програма Радио Београда.

Разговарамо, поред осталих, и са Божаном Остојић, која је један од врхунских ронилаца и председница Савеза организација подводних активности Србије. Повод за пријатну размену утисака - Светско првенство у роњењу на дах, одржано у Београду, на коме се златном медаљом окитила наша представница Миња Костић. Она је била победница трке на 100 (2×50) метара брзинског роњења у јуниорској категорији.

`Јаничар`, `Устаник`, `Четник` и `Доктор`- тако се зову прва четири романа нашег данашњег госта, који управо овој колекцији додаје и издање под називом- `Уметник`. Еди Саша Ђорђевић ради у МУП Републике Србије и после 28 година стажа по чину је потпуковник полиције. Вишеструко надарен, искористио је прилику да кроз друге две своје љубави, писање и музику, искаже део своје интиме, али и образовања. Већ је 17 година како предводи бенд који се зове `Патриас`,а књиге- ево- једна другу сустижу, тржиште је најбољи показатељ онога што се тражи, а талентовани Смедеревац је свакако у врху те листе. Отуда данас и премијерно представљање `Уметника` у нашој емисији, породичном магазину Радио Београда 1.

Одбојкашице Србије одиграле су величанствену утакмицу са репрезентацијом Турске и, после више преокрета, савладали је резултатом 3 према 2. Девојке су бриљирале, ако баш морамо да издвајамо- посебно се истакла Јована Стевановић, нашем блокеру била је ово сигурно утакмица сезоне. Пред ватерполистима Србије је Светско првенство у Мађарској од 19. јуна до 3. јула. Данас ћемо разговарати са центром нашег државног тима Ђорђем Лазићем и голманом и капитеном Браниславом Митровићем. Коначно, наша саговорница је и потпредседница Олимпијског комитета Србије и председница Спортске комисије Олимпијског комитета Србије Милица Ђуричић. Повод - Медитеранске игре у Орану, на којима ће нашу земљу представљати већи број наших селекција и појединаца, жељних да својој земљи донесу нове медаље. Спортска комисија донела је одлуку да носилац заставе Србије на Медитеранским играма у Орану 2022. године буде освајач сребрне олимпијске медаље из Токија, стрелац Дамир Микец.

Наравно, и ове суботе емисија обилује информацијама и прилозима из света домаћег и међународног спорта, културе, јавног и уметничког живота, гарниране музиком која подиже на ноге и евоцирају успомене на нека друга времена. Витез кулинарства Милијан Стојанић припремио је нови предлог јеловника за недељни ручак. У реализацији емисије учествују Саша Хајдин, Катарина Епштајн, Милан Биговић, Весна Гемовић и Љубинка Добриловић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић



 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару