''Писмо'' Ивана В. Лалића

У вечерашњој емисији саговорник нам је Растко Јевтовић, писац, редитељ, музичар и професор. Он говори о збирци песама ''Писмо'' Ивана В. Лалића. О песничком стваралаштву Ивана В. Лалића књижевни критичар Александар Јовановић је записао: '''Његова поезија је непрестани лирски дијалог са временом, историјом и културом, са силама стварања и разарања у историји, али је и стална упитаност о смрти, настајању и нестајању, гласовима мртвих који, допирући до нас, нису мртви гласови.'' Књига ''Писмо'', објављена 1992, једна је од најзначајнијих збирки српске поезије друге половине 20. века.

Поље дијалога у поезији Ивана В. Лалића изузетно је широко. Обухвата различита времена и цивилизацијске кругове, од антике, Византије, средњег века, ренесансе, преко епохе класицизма,  романтизма па све до модерног доба. У поезији Иван В. Лалић је водио дијалог, као песник и као преводилац, и са бројним песницима, као што су Гете, Хелдерлин, Витман, Т.С Елиот и многи други.  

Наш саговорник говори о својим првим читалачким искуствима, међу којима се налазе дела Душана Радовића и Бранка Ћопића, о књигама које су му биле важне у животу, о томе како је открио поезију Ивана В. Лалића и зашто ју је заволео. Чућемо како наш гост са својим ученицима анализира поетске текстове, као и то са којим се изазовима среће у музичком извођењу песама значајних песника.    

Растко Јевтовић је студирао је на Филолошком факултету у Београду, где је 1995. дипломирао компаративну књижевност и 2013. стекао звање магистра лингвистике. Био је запослен као професор српског језика и књижевности од 1995. године у Првој београдској, а од 1998.  предаје у Петој београдској гимназији. Од 1998. води драмску секцију Пете београдске гимназије, у оквиру које је са ученицима реализовао бројне представе. Од 2002. године предводи музички састав ''Ораси'', са којим је објавио два албума. Организује рад бенда ђака Пете београдске гимназије ''Кестени'', а формирао је и групе ''Лешници'' и ''Бадеми''. Растко Јевтовић је објавио две збирке песама,  две збирке прича, пет романа и написао више драма. Аутор је већег броја новинских текстова и приказа књига. За свој књижевни, културни и педагошки рад добио је бројна признања.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару