Читај ми!

Преображај

У вечерашњој емисији саговорник нам је Дарко Радовановић, ђакон у цркви Светог Георгија на Бежанији и вероучитељ у Земунској гимназији. Он говори о делу ''Човек који је пушио Библију'' Вилхелма Бунца. Реч је о потресној аутобиографији некадашњег убице и криминалца, коме је Свето Писмо из корена променило живот. Вилхелм Бунц је робијаш који је у самици читао Библију, а потом цепао прочитане странице и у њима ролао дуван, претходно их прочитавши. То је чинио све док није дошао до текста Новог Завета. Тада се догодило право чудо, које је описао у књизи ''Човек који је пушио Библију''.

Стих из Прве саборне посланице Светогa апостола Јована Богослова: ''Ако исповиједамо гријехе своје, вјеран је и праведан да нам опрости гријехе, и очисти нас од сваке неправде.'' - променио је живот робијашу Вилхелму Бунцу. Онај кога су од малих ногу звали ''крволочни Вили'', који у животу није осетио љубав и нежност, који је живео или на улици или у некој казнено-поправној институцији, доживео је преображај, успео да се отвори, окрене људима, да затражи опроштај од оних којима је нанео неправду, успео да прими реч Божију у своје срце, те да на крају постане - нови човек.

Наш саговорник говори о својим читалачким почецима, о књигама које су му током живота биле значајне, међу које спада и роман ''Браћа Карамазови'' Фјодора Михаиловича Достојевског. Ђакон Дарко Радовановић говори о квалитетима књиге ''Човек који је пушио Библију'', о новозаветној причи о блудном сину која се може довести у везу са животном причом аутора ове књиге, и о обраћењу које је доживео Вилхелм Бунц. Биће речи и о ђаконовом раду са младима, о часовима веронауке, о хуманитарним акцијама и концертима које наш гост организује са својим ученицима.

Дарко Радовановић је завршио Богословски факултет у Београду. Био је аутор емисија, водитељ, новинар и музички уредник Радија Слово Љубве, и на Телевизији Храм. Од 2012. ради као вероучитељ у Земунској гимназији, а од 2017. је ђакон у цркви Светог Георгија на Бежанији. Бави се и хуманитарним радом - са ђацима је ишао у бројне посете црквеној кухињи, домовима за старе, особама са инвалидитетом и особама са сметњама у развоју... Свира гитару и усну хармонику. Организује свирке са ђацима.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

 

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво