Рајски врт на Крфу

У вечерашњој емисији саговорник нам је Горица Зарић Јовановић, новинар и уредник. Она говори о роману ''Моја породица и друге животиње'' Џералда Дарела. Брат писца Лоренса Дарела, Џералд Дарел (1925-1995) био је природњак, зоолог, писац и ТВ водитељ. Читавог живота посвећенички се бавио природом и животињама. Снимио је готово четрдесет филмова у дивљини и у бројним националним резерватима, и написао више од тридесет књига о својим путовањима широм света. Основао је Фонд за заштиту дивљих животиња.

У књизи ''Моја породица и друге животиње'' - а она је први део ''Крфске трилогије'', коју чине још и књиге ''Птице, звери и рођаци'' и ''Врт богова'' - Џералд Дарел описује време које је провео живећи на Крфу са својом мајком, два брата и сестром од 1935. до 1939. године. Џералд је имао 10 година и био је најмлађи члан у породици када је са породицом стигао на Крф. Одмах по доласку на Крф, он се заљубио у природу овог острва, доживљавајући је као неку врсту рајског врта. Са дечијом наивноћу и топлином, и на хуморан начин, аутор прича своје догодовштине које се тичу његове помало ексцентричне породице, мештана на Крфу и света природе, а понајвише животиња, којима је он био фасциниран.  

Наша саговорница говори о својим првим читалачким искуствима, о томе како је открила роман ''Моја породица и друге животиње'', и зашто су јој након тог читалачког сусрета књиге Џералда Дарела постале омиљена лектира.

Горица Зарић Јовановић дипломирала је на Филолошком факултету у Београду, смер: публицистика. Као новинар сарађивала је са више медија. Била је аутор и уредник бројних емисија, реализованих пре свега на РТС-у. Била је уредник у Редакцији за културу РТС-а, где је као аутор реализовала емисије Беокулт и Метрополис. На Трећем каналу РТС-а била је aутор и уредник емисија: Беолетра, Тајм аут, Сцене, Чекајући метроа, Светлости велеграда, Култивисање, Читач... Од 2016. одговорни је уредник тематског канала РТС ДРАМА и координатор тематских канала РТС-а у звању Одговорног уредника. Од 2008. уредник је на Дигиталном програму Радио телевизије Србије. Аутор је и уредник емисија о књигама и култури читања ''Остави све и читај'' која се емитује од 2013. године.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару