Читај ми!

Ветерани зеленог тепиха

У једном од својих култних преноса, са неког од првенстава света, наш колега Милан Биговић, у жару утакмице, ускликнуо је `Не разумем људе који не воле фудбал`. И заиста, много је оних којима је црно-бела `бубамара` обележила живот, од које не би да се растану чак и када би многи то на њиховом месту учинили, и због пређене `километраже`, па и због датума у личним картама. Они, међутим, добро знају зашто то раде, јер тешко да могу и на час без зеленог тепиха. Двојица таквих евергрин момака гости су данашњег издања породичног магазина Радио Београда 1. Боривоје Ристић, 38-годишњи младић међу стативама, не само да је члан реномираног Радничког са Новог Београда, већ однедавно има и своју голманску академију, управо на стадиону под Бежанијском косом, док ће припреме са `неким новим клинцима`, полазницима те фудбалске школе, обављати у Грчкој, у којој се више од деценију бави туризмом. Сазнаћемо и како су `мајстори` са Новог Београда поднели тежак ударац у виду пожара који је захватио ресторан и клупске просторије и просто почистио добар део клупске историје, дуге више од једног века.

Славко Марић је Борин вршњак, такође је истински фудбалски занесењак, љубимац навијача у свим клубовима у којима је играо, такође не помишља да окачи копачке о клин. Рођен у Горажду, прве кораке на великој сцени ( ако изузмемо краћи боравак у Новој Вароши, у екипи Златара ), начинио је на београдском Лиону, у златно време култног клуба са Звездаре. Потом је носио дресове Младости из Лучана. Борца из Чачка, Слободе из Ужица, крагујевачког Радничког, грчке Ламије, грузијске екипе Дила Гори, потом је играо за Јагодину, Нови Пазар, поново био у Лучанима, у шабачкој Мачви и ево га тамо где је почео- у белом дресу `голубова са Лиона`, где је почео и вероватно ће окончати играчку каријеру. Ожалошћен смрћу Љубомира Путе Поповића, алфе и омеге Лионаца, решио је да помогне његовим синовима Бобију и Кукију да, са још неколико пријатеља, сачувају клуб и да `голубови` поново узлете. Ово је прича о Славковој каријери, о људима који су га очарали- било је, истина, и оних других, али Марић је такав човек, памти само лепе ствари и бескрајно воли фудбал. 

Међународни пројекат „Јачање перспектива запошљавања у сектору за спорт особа са потешкоћама -Степ ин", за подршку особама са инвалидитеом, увелико се реализује, а у њему- као партнер- учествује и Теквондо клуб Змај Рума. Пројекат се финансира средствима Европске уније, у оквиру IPA II програма прекограничне сарадње Србија - Босна и Херцеговина 2014-2020, уз подршку Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије и Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине. У клубу Змај почаствовани су што су одабрани за овај пројекат, доживљавају то као признање за остварене резултате у све трофејнијем спорту, потврдиће нам то и наш гост, тренер Змаја и дугогодишњи члан стручног штаба репрезентације Србије Борислав Борко Крстић. 

Наш саговорник овог поподнева је и Срђан Игњатов, професор физичког васпитања и селектор санкашке репрезентације Србије, који је уз доста мука, али и финих људских гестова, успео да дође из Москве до свог Зрењанина. У Русији је требало да са сином Николом, репрезентативцем, и његовим другом, Луком Новаковићем, такође представником Србије у овом спорту, узме учешће- као селектор, наравно- у две трке, у две дисциплине. У једној се спајају такмичари другачијим редоследом, а друга је требало да буде она регуларна, са два официјелна тренинга и два спуста. Уместо тога-дочекало их је обавештење да се све отказује, јер је- почео рат! У самој Москви није било знакова узнемирења, али је на аеродромима било невиђене гужве, карте су вределе богатство. Селектор се обратио за помоћ и свом некадашњем ученику Зорану Бамбију Тошићу и на крају је српска делегација некако полетела кући, додуше не са аеродрома Шереметјево, већ са другог који се зове Домодојево, и то преко Ниша, друге у тим моментима није било. Породица Игњатов нада се миру у свету и скором наставку спортских такмичења, па и овом, у њиховој дисциплини.

У ишчекивању вечерашњег финала избора српског представника за Песму Евровизије, представљамо причу младе даме Мие Димшић која већ има статус регионалне звезде и велики број навијача- сада ће их сигурно бити још више, пошто је одлучено да песмом `Guilty Pleasure` представља Хрватску на `Еуросонгу`. И када се први пут појавила- тада је била гошћа и у нашој емисији- била је истинско освежење, сада је већ девојка која апсолутно прати светске музичке трендове и треба веровати у добар пласман на фестивалу у Торину. Миа је, иначе, рођена у Осијеку 1992. године, има истанчан дар за песму, ведра је. увек насмејана, шири позитивне вибрације, никада ни о чему другоме није причала осим о нотама које изводи и лепоти света који је окружује, без обзира на веру и нацију. Зато је Миа свакако заслужила пуну пажњу, сигурно је да ће имати и доста гласова из земаља бивше СФРЈ, јер је фина, нормална, природна, лепо изгледа и уме да пева.. И има песму која из прве погађа тамо где треба- у срце.

Скитајући регионом, тражећи интересантне саговорнике за ову емисију, дошли смо и до 27-годишњег младића српског порекла, чије је име Давид Амаро, живи и ради у Словенији, наступао је као пратће вокал на турнеји групе `Take That`. Учествовао је на фестивалима `Славјански базар` у Белорусији и `Макфест` у Штипу, песму коју ћемо чути за њега је писао Горан Шарац, клавијатуриста незаборавне поп групе `Рандеву`. Занимљиво је да је Давид неко време живео и у Манчестеру, где је скупљао музичка искуства, одличан је у извођењу нове поп музике, уме и да опонаша и имитира своје колеге с других крајева Западног Балкана, овога пута ћемо га чути у једној лепој балади, под називом `Још увек си лепа`, која би се лако могла допасти и слушаоцима емисије `Време спорта и разоноде`.

Београд је добио домаћинство фајнал фор такмичења у кошарци, по други пут у историји, па је тим поводом Слободан Малетић разговарао са замеником градоначелника српске престонице Гораном Весићем. Идемо у сусрет Светском атлестком шампионату у дворани, слушамо актуелности у вези овог догађаја чији је домаћин такође наш главни град и разговарамо са Елзаном Бибићем, који је ове године чак три пута оборио и свој и државни рекорд, па с огромним амбијама очекује предстојећи атлетски самит. Спортско друштво Црвена звезда обележило је 77 година постојања - спортисткиња године је кошаркашица Маша Јанковић, док је најбољи црвено-бели спортиста у 2021. години Мирко Иванић, фудбалер, с њим је причао наш Слободан Игрутиновић.

Са Душаном Борковићем, о актуелностима из његовог професионалног живота, разговара Снежана Пантовић, док Милош Панић најављује појединачно државно првенство у пикаду, и то кроз разговор са репрезентативцем Србије у овом спорту Немањом Смолићем. ОФК Београд је после 35 година гостовао на Билином пољу у Зеници и тренер романтичара Горан Лазаревић препун је утисака, каже да је то било незапамћено, да се играчи на терену нису чули између себе од овација на отвореној сцени, од здушне подршке публике, која је топло поздрављала фудбалере оба клуба. У Лајковцу се сутра одржава одбојкашко финале Купа Србије у оба конкуренције- код мушкараца, за трофеј се боре Партизан и Млади радник, док ће одлуку о победнику код дама донети меч између домаћег Железничара и Црвене звезде. Наша саговорница је дугогодишња успешна играчица `дизелке`, сада спортска директорка `Жеље`, Ивана Лазаревић. 

Поред спорта, разуме се, током емисије пратимо и дешавања и актуелности из света културе, као и јавног и културног живота. Изложба уметничких слика и накита Иване Мартић, под називом `Изнад крошњи свих влада мир`, отворена је у галерији `Сингидунум`. Поводом обележавања 65. годишњице успостављања дипломатских односа између Краљевине Мароко и Републике Србије, за 8. март у Опери и Театру `Мадленијанум` најављују интересантно музичко вече.У Галерији савремене уметности у Пожаревцу отворена је изложба `Концептуалност свести`, Владете Делетића. `Тестивал`, замишљен као јединствена мешавина продајне изложбе, инспиративних предавања и низа „тестивалских" шоу кукинг радионица, одржава се данас и сутра у Дому омладине Београда. Огромно интересовање и ове године влада за `Сланинијаду`, колоне аутомобила иду ка Качареву, како би љубитељи деликатеса обезбедили на време мало шарене сланинице, али и оне, беле, `сапуњаве`, пoнуда је заиста изузетна.

Март - месец франкофоније и ове године биће обележен бројним догађањима које организују културне и образовне установе и удружења, у сарадњи са франкофоним амбасадама и представништвима у Србији. Уредник и теоретичар хорор књижевности, др Дејан Огњановић, уврштен је у најужи круг за најпрестижнију светску награду у области хорор жанра. Три нове изложбе представљене се у просторима Културног центра Београд, а у галерији `Мољац`, у Земуну, у току је изложба радова младе уметнице Кристине Пирковић. Концерт Зрењанинског камерног оркестра очекује нас 8. марта у Културном центру града на Бегеју. Значајну ВИБ-ову награду, у знак сећања на великог Владимира Булатовића, освојио је млади Јован Зафировић, рођен 1997. године у Гњилану. Промоција књиге кратких прича Љубице Кубура „Београдски акварел" одржана је у Малој сали Коларчеве задужбине.

Поводом јубилеја, 25 година постојања угледног домаћег фестивала експерименталне, импровизоване и иновативне музике ''Ринг Ринг'', објављен је компилацијски албум ''Ринг Ринг, 25 година - домаћи аутори''. Изложба `У потезу`, сликарке и композиторке Данијеле Јовић, биће отворена 8. марта у Малој галерији УЛУПУДС-а. Међународно прослављени грчки певач Јоргос Даларас одржаће велики концерт у `Комбанк дворани`, на отварању 23. по реду `Гитар арт фестивала , који нас очекује у мају месецу. Лесковачка школа стрипа "Никола Митровић Кокан" 2021. године у свој родни град донела је прегршт награда из Србије, али и из Македоније, Босне и Херцеговине и Румуније. Оно што је можда и већи подвиг јесте што је учинила да се за Лесковац и Србију чује у Француској, Сједињеним Америчким Државама, али и на Далеком истоку - чак у Кини! После три распродата београдска концерта (два на `Коларцу` и један у `Комбанк дворани`), `група `(Не)нормални `, предвођена Зденком Коларом , свира и у Новом Саду, у `Фабрици,` 8. марта , где ће извести песме из свих периода богате музичке каријере Владе Дивљана. Изложба радова новопримљених чланова УЛУПУДС-а биће отворена у галерији СУЛУЈ у понедељак, 7. марта. Током емисије, о актуелностима из посла којим се баве, говоре и Владимир Пиштало, Милош Аврамовић, Данило Бећковић, Бранка Катић, Бојан Суђић. Александра Филиповић... 

Витез кулинарства Милијан Стојанић обрадоваће нас новим предлогом јеловника за недељни ручак, опет ћемо `измутити` и шлаг од старих добрих шлагера, песама за све генерације, младе и оне који се увек тако осећају. У релизацији емисије учествују и Миша Миланов, Катарина Епштајн и Љубинка Добриловић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару