Читај ми!

Капетан Визин

У вечерашњој емисији саговорник нам је Драгутин Минић Карло, писац и новинар. Он говори о роману ''Капетан Визин'' Радивоја Бојичића. Капетан Визин је историјска личност. Морепловац из Боке Которске, Иво Визин (1806-1868) на свом броду ''Сплендидо'', заједно са 11 чланова посаде, кренуо је 1852. на пут из луке у Антверпену, да би се  након седам година проведених на мору, препловивши многа мора и океане, вратио у родни град. На овом путовању капетан Иво Визин је опловио свет, што се тада сматрало изузетним подвигом. Путовање капетана Иве Визина чини основу овог романа Радована Бојичића у коме се мешају историјске чињенице и призори маште. То је прича о морнарима, гусарима, непознатим земљама и пријатељству између људи различитих раса и култура. Авантуре носе јунаке кроз егзотична мора до далеких обала, а капетана Иву Визина штити и кроз опасности води његов заштитник Свети Трифун.

Наш саговорник прича о књигама које је читао као дечак - међу којима су и дела авантуристичког карактера Марка Твена, Џека Лондона и Жила Верна - о томе зашто му се роман ''Капетан Визин'' допао, и о томе на који начин је ово дело повезано са његовим читалачким наклоностима развијеним у детињству. Биће речи и о сатири и афоризму као облицима књижевног изражавања.

Драгутин Минић Карло је писац и новинар, сатиричар и председник Секције сатиричара у Удружењу књижевника Србије. Гимназију је завршио у родном Крушевцу, a у Београду је студирао археологију. Дугогодишњи је сарадник листа ''Политика'', где је, поред осталог, уређивао рубрику ''Сатирикон''. У ''Политици'' и сада излази његова рубрика под називом ''Карлов угао.'' Радио је једно време и у ''Ошишаном јежу''. Аутор је више књига прича, афоризама и путописа. Превођен је на бројне језике и награђен свим престижним признањима која се додељују у оквиру жанра сатиричке књижевности. За Карлову биографију карактеристично је да му је хоби постао професија, а сатиру пише, по сопственим речима, у ''нужној самоодбрани''.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару