Сан и помрачење

У вечерашњој емисији саговорник нам је Бојана Стојановић Пантовић, песник, књижевни критичар и професор. Она говори о књизи ''Сан и помрачење'' Георга Тракла. Аустријски песник Георг Тракл (1887-1914), уз Хелдерлина и Рилкеа, сматра се једним од најзначајнијих стваралаца поезије писане на немачком језику. За Тракла се може рећи да је уистину био ''уклети песник'', како због стања очаја и депресије којима је био прожет његов живот, тако и због његове преране и трагичне смрти у 27. години. Осећање изопштености и странствовања код песника је створило потребу за бегом од стварности, па се он рано предао пићу и дрогама. Своје осећање бола и изгубљености у свету Тракл је исказао стиховима које одликују елементи експресионизма. Његове песме пуне су необичних, густо испреплетених и чулно засићених слика, које творе аутентичну и снажну поетску визију света.

Бојана Стојановић Пантовић прича о својим првим читалачким искуствима, која су била везана за бајке, пре свега оне објављиване у едицији под називом ''Жар птица'', о томе како јој је свет књижевности приближио песник Бранко Миљковић, а говори и о томе и колико јој је био значајан сусрет са поезијом Георга Тракла. Сусрет са Тракловим стиховима нашој гошћи је представљао снажан подстицај за њено књижевно стварање, а допринео је и томе да се она заинтересује за експресионизам. Овим уметничким правцем наша саговорница се касније бавила у својим научним студијама.

Бојана Стојановић Пантовић је дипломирала на Филолошком факултету Универзитета у Београду, где је магистрирала и докторирала. Запослена је на Филозофском факултету у Новом Саду, на Одсеку за компаративну књижевност са теоријом књижевности, у звању редовног професора. Хонорарно је предавала на Одсеку за српску књижевност Филолошког факултета у Београду, а током једне деценије била је стални критичар листа „Политика" за савремену поезију. Као гостујући професор предавала је у Љубљани, Халеу, Берлину, Хамбургу и Вроцлаву. Радила и као уредница у издавачкој кући „Нолит". Бојана Стојановић Пантовић објавила је шест књига поезије и поетске прозе,и петнаест књига есеја и научних студија. Преводи са словеначког и енглеског језика. Приредила је неколико антологија, тематских бројева часописа и научних зборника. Поезија, есеји и научни радови преведени су јој на више језика.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару