Кабинет чудеса

У вечерашњој емисији саговорник нам је књижевница Весна Перић. Она говори о роману ''Сатурнови прстенови'' Винфрида Георга Зебалда. Овај немачки писац сматра се једним од најважнијих светских писаца с краја двадесетог и на почетку двадесет првог века. Роман ''Сатурнови прстенови'' можда је његово најзначајније дело. Објављено 1995, оно у себи садржи елементе романа, путописа, есеја, аутобиографије... Дело је написано као исповест неименованог приповедача са његових шетњи по Сафолку. Настојећи да опише места која посећује и људе које среће, наратор током ових шетњи размишља о неким важним поглављима историје и културе, као и о темама из књижевности. Преплићући лична и колективна сећања, Зебалд у роману, као и у другим својим делима, размишља о феномену изгнанства, губитка, човековог идентитета. Дело је обогаћено фотографијама и цртежима који прате штампани текст.

Весна Перић говори о свом доживљају овог Зебалдовог дела, о наративним меандрима који постоје у ткиву Зебалдове прозе, о минуциозној вивисекцији животних детаља коју откривамо у ''Сатурновим прстеновима''. Она истиче Зебалдово вешто балансирање између фактографског и фиктивног, и осећање протока времна и пролазности, захваљујући чему кроз читаво дело струји јако осећање меланхолије. Наша саговорница сматра да магија Зебалдовог приповедања, богатство његовог уметничког света, мешавина жанрова и бројне дигресије утемељене на асоцијативности доприносе томе да ово дело доживљавамо као необичан каталог, као некакав кабинет чудеса.

Весна Перић је  драматург, сценариста, филмски критичар, теоретичар и прозни писац. Дипломирала је на Факултету драмских уметности у Београду, на Катедри за драматургију, а магистрирала и докторирала на Катедри за теорију филма истог факултета. Од 2002. ради као филмски критичар и новинар на Другом програму Радио Београда. Од 2010. је на позицији одговорног уредника Редакције Драмског програма. Аутор је више радио драма емитованих на Радио Београду. Аутор је драмског текста „Шта је она крива није ништа она крива" награђеног на Хартефакт конкурсу за најбољу ангажовану драму 2012. Кратке причеобјављене су јој у часописима, зборницима и антологијама, а поједине од њих преведене су на енглески и немачки језик.   

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић


Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару