Срећна слава

Иако своју крсну славу – Стефандан сматрам једним од најлепших празника у години, никако ми није право што сам због ње прозвана шкртицом. Свети Стефан се слави после Божића и Нове године, и људи су сити и хране и пића након тих некаквих силних гозби и тог неког весеља, па док календар дограби до моје славе, никоме више није до кашике.

Ја, као и свака домаћица, увек обезбедим богату трпезу пуну пршуте, домаћег сира, вруће чорбе и вина. Оно што се не потроши, а може да стоји у замрзивачу, остављам за следећу годину. Традиција налаже да жена на Стефањдан из куће износи сламу, која се посипа по воћњаку и штали ради напретка и бољег рода. Ако је обичај да жена износи ту неку сламу, онда се изгледа подразумева да је и припрема трпезе њен посао. А за домаћина је довољно да славски колач, испечен и украшен дан раније, однесе у цркву. После црквене службе вратиће се кући, и уз чашу куваног вина сретан дочекати прве госте.

Аутор текста - Татјана Киждобрански

Глумица - Јелена Илић

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње