Лична енциклопедија

У вечерашњој емисији саговорник нам је Марко Деспотовић, саветник у Министарству културе и информисања. Он говори о делу ''У зиму'' Карла Увеа Кнаусгора. Аутор шестотомног романа ''Моја борба'', који је привукао велику пажњу у Норвешкој али и у другим европским земљама, Карл Уве Кнаусгор, написао је и четири књиге есејистичке прозе које је назвао по годишњим добима: ''У јесен'', ''У зиму'', ''У пролеће'' и ''У лето''. У овим књигама аутор се обраћа нерођеној ћерки која ускоро треба да се роди, а потом и њој тек рођеној, и говори јој о свом личном животу као и о најразличитијим стварима и феноменима живота. Кнаусгор на овај начин жели да ћерки укаже на лепоту света у који улази и на чудесну разноликост ствари и појава. То је истовремено покушај да и он сам, који је, како каже, одрастањем изгубио способност чуђења, поново доживи свет и постојање у свој њиховој пуноћи. Исповедни и лични тон ових текстова, мешавина разних жанрова, обраћање пажње на најситније детаље, луцидност у опсервацијама, топлина и лирска непосредност говора учиниле су да и ова Кнаусгорова дела наиђу на добар пријем код читалаца.

Наш саговорник говори о томе како је открио књигу ''У зиму'', и друге књиге Карла Увеа Кнаусгора, и шта му се у њима највише допало. Он сматра да се дело ''У зиму'' и остале књиге ове аутобиогафске прозе могу посматрати као нека врста личне енциклопедије јер у њима аутор сачињава евиденцију личних утисака о многим појавама, феноменима, предметима и догађајима, и то из једног крајње личног угла.

Марко Деспотовић завршио је студије филозофије на Филозофском факултету у Београду. Претходно је похађао Прву крагујевачку гимназију. Радио је као новинар и професор у средњој школи. Пуне две деценије ради у Министарству културе и информисања у звању самосталног саветника на месту координатора за књижевно стваралаштво, преводилаштво и издаваштво. У домен његовор рада спада подршка уметничкој и научној периодици, објављивању капиталних и посебно вредних књижевних дела, подршка књижевним манифестацијама и наградама, и реализација откупа књига за јавне библиотеке у Србији.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару