Читај ми!

Породична пензија и ванбрачним партнерима

Данас говоримо о правима и обавезама пензионера и осигураника републичког ПИО Фонда. Ко и под којим условима може да добије породичну пензију, коме припада надокнада за помоћ и негу другог лица и који пензионери могу да иду на бесплатан бањски опоравак? Одговоре тражимо од директорке Сектора за односе са јавношћу Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање Јелице Тимотијевић.

Србија је прва земља у Европи у којој ће у терапију оболелих од корона вируса до краја године бити укључена два нова лека. Реч је о медикаментима који су прошли клиничка испитивања и показали велику ефикасност против свих сојева Ковида 19. Коме су намењени, како делују и колико могу да помогну нови лекови? Питаћемо проф. др Радана Стојановића са Медицинског факултета у Београду.

У рубрици радио-портрет ћемо разговарати са председницом Кола српских сестара у Нишу Љиљаном Стојановић, добром женом из Понишавља. Цео живот посветила је чувању традиције хуманизма који су утемељиле Надежда Петровић и друге знамените српске жене. У нишкој регији Коло српских сестара помаже особама са инвалидитетом, а посебно усамљеним старијим женама на селу. Лјиљана верује да свако има зрнце доброте у себи које може да подари немоћним особама.

У рубрици за културу ћемо представити најновији роман Владимира Вучковића „Хроми" у издању „Службеног гласника" који доноси вечиту причу о односу човека и ђавола. Рецензенти Радован Бели Марковић и Дејан Стојиљковић истичу да аутор у роману поставља права питања: Да ли је зло у човеку исконско, урођено? Да ли се лоша дела у животу чине по наговору нечастивог или су последица наше несавршене природе? И да ли су људи понекад гори и од самог ђавола?

Музички уредник: Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Фото/РТС

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару