Читај ми!

Попусти и погодности за старије Крушевљане у градском Удружењу пензионера

Како живе крушевачки пензионери и како се чувају од короне? Колико им помаже држава, а колико локална заједница? О свакодневици 12 хиљада пензионера, о припремама пакета солидарне помоћи ПИО Фонда, ограниченим путовањима због пандемије и о раду културно-уметничког друштва говориће председник Удружења пензионера Града Крушевца Милоје Богићевић.

Са седиштем у Обилићевој улици број 32 у центру града, крушевачки пензионери овде могу да сврате на шољу чаја или кафе, да се друже, али и да остваре низ погодности и попуста у куповини дрва за огрев и апарата за домаћинство. Могу да путују на једнодневне излете, на бањски опоравак и на летовања. Последњих годину и по дана, путовања су се разредила због епидемије, али крушевачки пензионери су оптимисти и верују да ће и корони ускоро доћи крај.

Завичајни песници су неуморни чувари баштине родног краја у којем су стасавали. Један од њих је и Крушевљанин Градимир Карајовић, поета, хорски певач и диригент Певачке групе Секције "Драган Токовић" у Удружењу пензионера Града под Багдалом. Има 68 година, био је електротехничар, а данас пише песме посвећене, како каже "њеном величанству жени". Одрастао је у Старој Чаршији и са љубављу је носи у срцу.

У минутима за здравље ћемо говорити о синдрому сломљеног срца или такотсубо кардиомиопатији која се манифестује слабљењем или прескакањем срца до чега долази изненада, најчешће после емотивног шока као што је неки тежак губитак. Такви пацијенти, међутим, немају приметна физиолошка оштећења срца која би иначе требало да прате оваква стања. Зато наука није у потпуности разумела овај феномен. Али, указује на повезаност ума и тела. О том поремећају ћемо сазнати више од психотерапеута Татјане Миливојевић.

У РТС Клубу у згради Радио Београда (улаз из Светогорске улице) прекјуче је отворена Изложба костима из ТВ серије "Нечиста крв" која почиње вечерас на Првом програму РТС-а у 20 сати. О томе како је изгледао рад на костимима у ТВ серији "Нечиста крв", о ношњи и култури старог Врања из 19. века за нашу емисију говори костимограф Марина Вукасовић Меденица.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд 1, 10:05.

Насловна страница - Чланови Удружења пензионера Града Крушевца (Фото/М. Стојадиновић)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару