Читај ми!

Андреа хара Европом

Андреа Стојадинов је српску спортску јавност навикла на успехе. Само у протеклој, изузетно тешкој години, обележеној пандемијом, остварила је тријумф освајањем три медаље у само три седмице. Минулог викенда Андреа је освојила десету европску медаљу- у Будимпешти на смотри најбољих џудиста Старог континента до 23 године, освојила је трон и шампионско звање у конкуренцији до 48 килограма. Андреа је почетком месеца добила врхунско признање Панчева, у коме живи- добила је Новембарску награду за допринос у области спорта. Такође, Стојан Вујко, председник Управог одбора Џудо клуба Црвена звезда, сада већ традиционално, уприличио је свечани пријем за најбољу џудисткињу Европе, на коме је супернадарена спортисткиња била у друштву свог брата Алексе, који се одрекао сопствене џудо каријере и посветио сестри и њеном раду, његов рад приметан је и у овој, најновијој медаљи у низу.

Осим што је запослена као виши саветник у Градском правобранилаштву града Београда, Станислава Синовец се успешно бави кик-боксом, а досад је освојила више од 30 медаља. Кад на послу заврши с предметима и одласцима у суд, Станислава Синовец навлачи боксерске рукавице и одлази на тренинг или у ринг. Освојила је бројне медаље, актуелна је државна шампионка у дисциплини лоу кик, недавно се вратила са светског шампионата у Лидо ди Језолу у Италији, где је `застала` у четвртфиналу, али шта би многи на свету дали да дођу дотле...

Фудбалерке Спартака, дугогодишњег шампиона наше земље, постигле су чак 29 голова у првенственом дуелу са екипом Пожаревца, фењераш није успео ниједном да затресе мрежу голманке Костић. Тако су `голубице` постигле најубедљивији резултат у шампионатима државе откада је постала самостална, од 2006. године. У данашњој емисији разговарамо са Тијаном Филиповић, вођом навале Спартака, првим стрелцем домаћег првенства и репрезентативком Србије, она је Пожаревљанкама чак девет пута затресла мрежу. На реду су нови првенствени изазови...

Представљамо ове суботе и један интересантан спорт, зове се текбол, а највише се `примио` у Новом Саду, одакле су и два светска првака, Богдан Маројевић и његов колега, наш данашњи саговорник Никола Митро. Текбол се игра на закривљеном столу са лоптом, мешавина је стоног тениса и фудбала. Сличност са стоним тенисом је закривљени сто приближне величине као стонотениски, једино га разликује пад на крајевима. Текбол је заснован на фудбалу зато што су сви остали параметри фудбалски, игра се главом, ногама, користи се фудбалска лопта, има још сличности. Заједно са Богданом, као и са Мајом Умићевић, Никола је пре неколико дана на великом европском такмичењу у Пољској освојио неколико медаља, то свакако заслужује да се пренесе и нашим слушаоцима, тим пре што се просперитет овог спорта тек очекује.  

У оквиру обележавања предстојећег Светског дана дијабетеса, Удружење за борбу против дијабетеса града Београда „Плави круг" организује јубиларни 10. Маратон и трку подршке особама оболелим од дијабетеса, и то сутра, на Ади Циганлији. Интересовање за овај спортски догађај из године у годину све је веће што говори и податак од преко 700 пријава из целе Србије, Хрватске, Македоније и Босне и Херцеговине који ће истрчане километре посветити особама оболелим од дијабетеса, као знак подршке.Трка подршке отворена је за све који желе да подрже особе које живе са овим здравственим проблемом.

Дужина круга је 7700 метара, а траса се може прећи шетањем, трчањем или на ролерима. На овај начин, јавност се подсећа колико су физичка активност и здрав начин живота важни у спречавању појаве дијабетеса, као и у доброј регулацији. Са нама ће данас бити активисткiнја `Плавог круга` Јелисавета Фотић, иначе мастер социолог и социјални антрополог, као и бивша пливачица, која се интересује за социологију здравља- њена мастер теза носи назив `Стигма, само - стигма и отпор: Животне приче oсoба са тип 1 дијабетесом`. Написала је и публикацију на ту тему, биће представлјена 26. овог месеца.

Уводним партијама у Термама Чатеж почело 23. екипно Европско првенство у шаху, на којем учествују шахисти из 38 земаља. На најважнијем шаховском догађају у Словенији после 35. Олимпијаде 2002. године на Бледу, учествује 346 такмичара, од тога чак 138 велемајстора. Наступиће 39 репрезентација у мушкој и 31 у женској конкуренцији. Турнир је повлачењем првог потеза отворио председник ФИДЕ Аркадиј Дворкович. Учесници партије играју у сали без гледалаца, а такмичење се може пратити онлајн. Женску репрезентацију Србије чине шахисткиње Теодора Ињац, Адела Великић, Јована Ерић, Мариа Манакова и Марина Гајчин, док су у мушком саставу Александар Инђић, Велимир Ивић, Иван Иванишевић, Роберт Маркуш и Милош Перуновић. Врло јаке обе селекције, отуда наде да ће остварити добар пласман. Уз нашу репрезентацију је и делегација Шаховског савеза Србије на челу са председником Драганом Лазићем и генералним секретаром Андријом Јоргићем, који ће нам се јавити са лица места, са актуелним информацијама.

У циљу помоћи музичарима из Србије и региона, који су се стицајем околности нашли у тешким животним ситуацијама, основана је `План Б` Фондација под слоганом `Заједно`, која окупља велики број значајних музичара са ових простора. Оснивање и рад Фондације прати објављивање синглова, а затим и албума План Б, у сарадњи са дискографском кућом `Југотон Croatia Records`. Драги Јелић је управо `избацио` нови сингл, у најбољем маниру `ЈУ групе`, песму под називом `Загледан` , уз коју иде `у пакету` и видео спот, то је један од доприноса легендарне браће Јелић. Ваља напоменути да су и Драги и његов брат Жика имали тежак облик короне током пандемије која је у току , на срећу - из ње изашли читави и, ево, расположени, за нове деценије у свету рокенрола.

Поред свега наведеног, у емисији пратимо и дешавања из света културе, јавног и уметничког живота, као и сваке суботе. `На путу ка новој објективности`- назив је изложбе слика Марије Бољевић у Малој галерији УЛУПУДС-а. Дејан Бабовић представља своје сликарске радове на изложби `Трагови на души`, у `Галерији 73` на Бановом брду.У организацији пожаревачке Народне библиотеке, отворена је изложба "Стара српска периодика` у Народној библиотеци "Илија М. Петровић"  у истом граду. Новембар је месец посвећен обележавању 148 година од организовања прве читаонице у Кладову. У Звездара Театру актуелна је премијера представе `Књига о Милутину`, Данка Поповића, у режији Егона Савина. На Великој сцени Театра `Вук` премијерно је изведена плесна представа `Практични водич кроз сујеверје`, у кореграфији Катарине Илијашевић, то је уједно и завршна представа на Институту за уметничку игру на одсеку за кореографију. Изложба акварела `Пробудио сам се као било који други дан`, Предрага Терзића, доктора теорије уметности и медија и професора из Београда у току је у галерији Народног универзитета Врање. У Малом салону Народног музеја Зрењанин јуче је отворена изложба под називом "Фабрике намештаја у Зрењанину: Између индустрије и примењене уметности", чији је аутор Дејан Воргић, историчар уметности и кустос Збирке примењене уметности зрењанинског Музеја. У истом здању, данас ће бити одржан  фестивал традиционалних инструмената „Рог Баната", кога већ трећу годину узастопно организује Удружење грађана „Банатске Гајде" из Зрењанина. 

Међународни регионални фестивал савременог позоришта "Десире 2021", под слоганом "Историја и ти" одржаће се у Суботици од 19. до 29. новембра. Међународни фестивал немог филма под називом „Ћутање је злато" биће организован од 15. до 17. новембра, у Београду, на Палићу и у Нишу. Представа "Под истим кровом" је адаптација истоимене књиге, која је дневник једног Немца и једног Сиријца, први пут се игра у новој сезони у уторак, 16. новембра., у Новосадском позоришту. У оквиру представљања Србије на Светској изложби у Дубаију, у башти Павиљона Србије пред публиком, из целог света, одржан је уметнички програм "Беспућа", у извођењу креативних амбасадора националне платформе Србије  - примадоне Сање Керкез,  сопрана Народног позоришта у Београду, коју је на хармоници пратио Лука Лопичић, члан бенда `Маика`. На луткарској сцени Народног позоришта "Тоша Јовановић" у Зрењанину премијерно ће бити изведена представа "Дечак и месец" , по тексту Жељка Хубача,  у режији Вјере Видов.

Витез кулинарства Милијан Стојанић има велики број поштовалаца, у то нас уверава свако његово укључење у последњих безмало 16 година, у њима пропагира здраву храну, кување захваљујући коме квалитет залогаја не долази у питање, као и употребу дарова природе, тако ће бити и ове суботе. Музичка понуда посебна- састављена од хитова из седамдесетих осамдесетих година прошлог столећа, оних које мало где можете чути, без обзира да ли су домаће или иностране продукције. Биће и других актуелности из спорта, најпре оних везаних за веома битну утакмицу између Португалије и Србије, коју ће на програму Радио Београда 1 преносити Слободан Малетић. У реализацији овог издања породичног магазина учествују и Саша Хајдин, Катарина Епштајн и Срђан Манојловић.

Уредник и водитељ Жељко Стефановић.

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару