Књига писана под температуром

У вечерашњој емисији саговорник нам је књижевница Соња Веселиновић. Она говори о роману ''Повест о Соњечки'' Марине Цветајеве. По мишљењу многих, Марина Цветајева (1892-1941) једна је од највећих песникиња 20. века. Родитељи су јој били интелектуалци, а супруг царски и белогардејски виши официр. Није прихватала Октобарску револуцију, што је за последицу имало њену изопштеност и живот на рубу егзистенције. Марина Цветајева је написала две хиљаде песама које обухватају период револуције и више од десет година егзила у Прагу, Берлину и Паризу. Њеном делу дивили су се писци попут Бориса Пастернака и Рајнера Марије Рилкеа.

 

''Повест о Соњечки'' представља аутентично сведочанство о дубоким унутрашњим немирима, страховима и заносима Марине Цветајеве. Овај лирски роман, који има аутобиографски карактер, у први план истиче вредности пријатељства и љубави, и потребу да се кроз живот иде отворене душе и срца. Говорећи о топлом и нежном пријатељству са глумицом Софијом (Соњечком) Холидеј, о људима и догађајима око којих су се се сплитали њихови животи, Марина Цветајева је кроз дискретне назнаке осликала и друштвени контекст који је на битан начин одредио судбине свих актера ове књиге.

За лирски роман ''Повест о Соњечки'' наша саговорница каже да оставља утисак као да је писан под температуром. Чућемо како је она ово дело открила, како га је доживела у првом читалачком сусрету а како у каснијим читањима, и да ли је оно представљао подстицај за њено књижевно стварање.

Соња Веселиновић је дипломирала, магистрирала и докторирала на Одсеку за компаративну књижевност Филозофскогфакултета у Новом Саду. На истом Одсеку предаје од 2009. године. Објавила је студије: ''Преводилачка поетика Ивана В. Лалића'' и ''Рецепција, канон, циљна култура: слика модерног англоамеричког песништва у савременој српској књижевности'', и приредила књиге: ''Иван В. Лалић'' и ''Владислав Петковић Дис'' у оквиру едиције ''Десет векова српске књижевности''. Пише лирску прозу и поезију. Објавила је књиге: ''Поема преко'', ''Кросфејд'' и ''Проклизавање''.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару