Читај ми!

Небо се отворило

Овога пута не због фудбала, али због Црвене звезде поново јесте. Јесење кише испратиле су тријумф црвено-белих каратиста који су пре неки дан, трећи пут у историји, постали шампиони Европе, и то у дисциплини борбе. Прве две титуле су освојене 1997. и 1998. године, док су Београђани два пута освојали и титуле шампиона света, 2013. и 2015. године. Овога пута, до звања најбољих стиглу су у јакој конкуренцији екипа из 29 земаља. Уз то, и кадети Звезде освојили су сребро у катама, док је Емилија Антанасијевић пригрлила бронзану медаљу у конкуренцији јуниорки. У гостима су нам тренер шампиона Игор Гајић, иначе један од `изданака` чувене карате фамилије Јорга, као и члан победничког тима Милан Павловић.

Никада доста шампиона у емисијама Радио Београда 1. У то име, констатујемо: мушка куглашка репрезентација Србије освојила је  златну медаљу на Светском првенству у пољском Тарнову, победом у финалу над екипом Немачке резултатом 5-3 (3981:3918) и тиме одбранила светски трон,освојен 2019. године. За куглаше Србије ово је шеста златна медаља у историји, а шампиони света били су 2009, 2011, 2015, 2017. и 2019. године.И даме су биле резултатски успешне, освојиле су 4. место у свету, пласман на коме им сигурно завиде многе светске велесила у овом спорту. У госте нам долази селектор куглашке репрезентације Србије Војко Павловић, како бисмо разменили утиске после огромного успеха његових изабраника. 

Још једна успешна сезона за дизаче тегова у Црвеној звезди, и за даме и за мушкарце, добила је потврду на недавно одржаном првенству, чији је домаћин била Суботица. Лука Вујадиновић освојио је бронзану медаљу у категорији преко 109 килограма, док је наш данашњи гост Владимир Јовић у коначном пласману био други и тако `узео` сребро у категорији до шездесет једног килограма. Са њим ћемо причати о олимпијском дизању тегова, његовим и Звездиним трофејима и другим занимљивостима везаним за овај спорт кога најчешће и несвесно сви пратимо широм отворених уста, то стварно не може свако...

Током емисије пратићемо како се креће резултат на полуфиналном тениском мечу мастерса у Паризу, између Новака Ђоковића и Пољака Хуберта Хуркача. Из `Штарк Арене`, са финалних борби Светског првенства у боксу, јавља се Милош Панић. Чућемо и које фудбалере је позвао селектор Драган Стојковић под националну заставу за сусрете са Катаром и Португалијом и како тај избор оцењује некадашњи интернационалац Радмило Михајловић. Осврнућемо се на изузетан успех одбојкашица Уба, које су у двомечу савладале славни Олимпијакос и тако се пласирале у групну фазу Лиге шампиона. Разговарамо са тренером девојака са Тамнаве, вредном и успешном Маријаном Боричић, чућемо и размишљања једне од искуснијих играчица Уба, Александре Глигорић.

Разговарамо током поподнева и са Маријом Несторовић, она је в.д.директора Културног центра Србије у Паризу, који је од недавно у новом руху, значајно преуређен и широм отворених врата за све оне који својом уметношћу шире љубав и поштовање између два народа. И у време пандемије у коме живимо, са својим сарадницима сналази се максимално добро- уз помоћ Министарства културе и информисања Србије, као и  и подршку Министарства спољних послова, обезбеђено је седам великих екрана, који су омогућили да се врло брзо пребаце на емитовање дигиталног садржаја културног програма, као и да се тако `појаве` они који су из добро познатих разлога онемогућени да то учине лично. Говорићемо о актуелним програмима у Културном центру наше земље, већина њих врло је интересантна и потомцима Гала, зато често и навраћају. О сарадњи са дијаспором и да не говоримо... 

Већ смо вам у нашим емисијама говорили о Тамари Мисирлић, дивној девојци која има преко три стотине освојених медаља у каратеу, али је највеће злато она сама, као и њена велика душа. Из дана у дан помаже ова наочита девојчица из Врања свима за које процени да им је то потребно, прелазећи некада и по 50 километара дневно. Ових дана актуелна је прича о бака Ђурђи којој је невероватних 113 година и њеном сину коме здравствено стање не омогућава да привређује, да заради макар оно што им је за храну потребно, па се Тамара максимално ангажовала да се чује за њихову муку. Бака Ђурђа има једанаесторо деце, око стотину унука, а јесен свог живота проводи сама, заправо само уз сина, у немаштини. Најстарије дете јој има 90 година, али мало ко из фамилије долази да је обиђе или помогне. Све се то дешава у селу Радовница крај Трговишта, а карате шампионка огромног срца испричаће нам како је упознала ову баку, о чему разговарају, одакле и њој самој толико снаге - упркос младости- да помаже свим тим људима који су већ имали прилику да је упознају на тај начин.

Наш витез кулинарства Милијан Стојанић један је од сарадника чији се прилози највише слушају у нашим емисијама, захваљујући томе што у своје рецепте овај академик гастрономије и човек из Гинисове књиге рекорда редовно `убацује` доста плодова природе, скрећући нам пажњу како можемо да се хранимо здраво и укусно. Због тога има и бројне навијаче, малтене као и клубови о којима говоримо у нашем породичном магазину из суботе у суботу. Биће, наравно, доста прилога из света културе, као и јавног и уметничког живота. У реализацији учествују, поред осталих, Саша Хајдин, Катарина Епштајн и Весна Гемовић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару