Кафкин загонетни свет

У вечерашњој емисији саговорник нам је протојереј др Жељко Ђурић. Он представља роман ''Процес'' Франца Кафке. Рођен у Прагу, у јеврејској породици, Франц Кафка (1883-1924) је писао на немачком језику. Осећај странствовања и бачености у свет, безначајност и немоћ појединца који је ухваћен у мреже судске бирократије, отуђеност човека од других људи и од самог себе – неки су од елемената Кафкиног доживљаја света отелотворених у његовој прози.

"Код Кафке запањује да запањујуће никога не запањује'' - записао је о овом аутору Гинтер Андерс. Кафкиним делима као да влада логика сна, а призори тог сна дати су изузетно живо и непосредно. Јунак Кафкиног света једног јутра се буди у обличју бубе, као у приповеци ''Преображај'', или узалуд покушава да доспе до тајанственог Замка, као у роману ''Замак'', или бива оптужен а да ни сам не зна зашто, као у роману ''Процес''. У свим тим ситуацијама осећа се усамљност човека и његова немоћ у односу на институције друштва, као и његова изгубљеност у свету.        

Наш саговорник говори о томе како доживљава Кафкина дела, пре свих роман ''Процес'', шта му је у њему занимљиво и подстицајно. Биће речи о појединцу изгубљеном у лавиринту бирократије, и о питању кривице које је актуализовано у роману ''Процес''. Чућемо и то у којим аспектима Кафкине загонетне прозе наш гост види боготражитељски пут.   

Протојереј др Жељко Ђурић дипломирао је на Богословском факултету Универзитета у Београду 1996. Одбранио је две докторске дисертације. Професор је на Академији Српске Православне Цркве за уметност и консервацију. Аутор је бројних истраживачких радова и стручних чланака из области теологије, као и шест књига са богословском тематиком. Од 1996. се бави фотографијом, а од 2006. године активно излаже своје радове. Звање мајстора фотографије у Фото савезу Србије стекао је 2013. 

Учествовао је бројним изложбама у земљи и иностранству и добио више награда и признања. Штампано му је пет самосталних књига фото-поезије и неколико фотомонографија. Протојереј др Жељко Ђурић је свештеник Српске православне цркве са пребивалиштем у Смедереву.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару