Читај ми!

Чека се звук гонга

Октобар ће, не само у нашој земљи, бити у знаку спорта, али само Србија ће бити домаћин планетарног првенства, први пут после 42 године. Светска боксерска елита окупиће се у нашем главном граду од 24. октобра до 6. новембра, где ће се мајстори племените вештине борити за одличја, али и високе новчане премије. Наш гост овог поподнева је селектор боксерске репрезентације Србије Милан Пиперски, с којим разговарамо у `предвечерје` великог догађаја, за које се, са својим изабраницима, припремао безмало годину дана. Од Елбруса на Кавказу, преко златиборских зора, до недавно одржаног првенства државе у Шапцу- то је било путешествије и тако су текле припреме српских репрезентативаца, у жељи да се у што бољем светлу представе светској јавности. Наша гостољубивост је надалеко чувена, али не морамо бити широке руке и у рингу, где ће наши борци дати све од себе да пригрле неку од медаља.

Прослављени веслач Никола Стојић такође нам долази у госте ове суботе, као вероватно тренутно најангажованија личност у овом спорту. Говорићемо о тек завршеном првенству државе, на коме је Партизан освојио пехар намењен укупном победнику, иако је његов `вечити ривал` у свим спортовима, Црвена звезда, после првог дана, имала осетну предност у поенима. На крају шампионата Србије, црно-бели су имали највише успеха у две категорије - у најјачој, сениорској, као и међу кадетима. Најбоље веслаче, као и веслачице у јуниорској категорији имала је Црвена звезда, док су најбољи пионири и пионирке били из Данубиуса 1885. Подсетићемо се и брилијантне каријере овог, заслужног спортског радника, подсетити се како је било када је корона `бацила` у кревет Васића уочи самог старта Олимпијских игара, како поново лепо и успешно сарађује са Ђорђем Вишацким, са којим је својевремено освојио пето место на ОИ у Сиднеју... 

За 13 година колико се бави трчањем, иза себе је оставио невероватних 132 маратона, 90 полумаратона и 23 ултрамаратона! Мирослав Ранђеловић, наш данашњи гост, једна од најпостојанијих личности у свету атлетике и један од оних који је увек спреман да помогне, када је то потребно, својим учешћем у тркама и пропагандом здравог живота, човек од челика, како га од миља зову његови бројни пријатељи које је стекао и има широм региона за све те године. По професији трговац, најпре се бавио колективним спортовима- фудбалом, одбојком, кошарком,а онда је у потпуности пронашао себе у разним видовима трчања и другарствима која му, признаје, испуњавају душу и чине га срећним. Прошлог викенда освојио је одлично друго место у ултрамаратону одржаном у Доњем граду на Калемегдану, већ сутра `шпартаће` стазама Зрењанина, лепог града на Бегеју... 

Србија ће од наредне сезоне имати свог представника у европском шампионату ауто кроса, захваљујући успесима Петра Цикоте, првака државе у категорији до 1400 кубика. Његов клуб ASU Sirmium Racing из Сремске Митровице познат је и као успешан организатор ауто крос трка, једна од таквих одржана је у мају месецу ове године, на друмовима Срема. Са Петром Цикотом разговарао је наш Милош Панић, дочаравши нам сву лепоту коју собом носи овај атрактивни спорт, који тек треба да стекне праву популарност у нашој земљи. 

Током емисије биће још прилога и вести из света спорта, али и из културе, јавног и уметничког живота, како смо и навикли слушаоце. `Игра с митом`- назив је плесне представе нашег кореографа Александра Илића, премијерно изведене у Загребу, потом и Београду. У Народном позоришту у Београду и дан касније у СНП-у у Новом Саду, изведена је представа Интимности (Када спавам мислим да сам будан), настала као докторски уметнички пројекат Анђелка Бероша на Академији уметности у Новом Саду. Изложба `Прометеји новог века`, инспирисана 60-годишњицом од одржавања Прве конференције Покрета несврстаних у Београду, у Музеју Југославије, наишла је на интересовање публике. Миа Медаковић, уметница, има изложбу под називом `Плаво`, од понедељка, па до 12. октобра. Акција `Дај педалу раку` наставља се сутра, дознаћемо о томе кроз разговор са Весном Бонџић из центра `Милица`. Најзад, чућемо и учитељицу Жељану Радојичић-Лукић, надалеко познату, по бројним наградама, двострукој додели признања-сврставању међу 50 најбољих наставника света, као и по формирању Балканске наставничке мреже. Данас је Жељана у `Чаробном селу` свечано представила своју књигу `Јесења гозба са Вилом Босиљчицом`, за коју је сјајне илустрације урадила Ана Григорјев.

Изложба "Hormonology" ,уметница Едите Кадирић и Маје Ракочевић- Цвијанов отворена је јуче у Музеју савремене уметности Војводине. `Поздрав из Земуна`- назив је уметничке изложбе постављене у новоотвореној галерији `Нар` у Земуну. Изложба слика уметника Иштвана Сајкоа постављена је у галерији `Collegium Hungaricum` у Београду, у Грачаничкој улици број 14. `Галерија 73`, с Бановог брда, гост је 13. Фестивала српске културе у Истри, у сарадњи са СКУЦ-ом у Пули. Петнаести међународни београдски фестивал поезије и књиге „Тргни се! Поезија!" биће одржан од 7. до 10. октобра. Седамнаести фестивал `Седам величанствених" је од 2. до 6. октобра у `Комбанк дворани`. Весна Капор представила је своју нову књигу, у издању Српске књижевне задруге, под називом `Небо тако дубоко`. Најављујемо и изложбу Данијеле Јовић у Малој галерији УЛУПУДС-а, траје још само два дана, ваља је погледати. У Народном музеју у Зрењанину данас се отвара изложба `Ослобођење Петровграда у Другом светском рату`. Рок опером бићем обележен завршетак летње сезоне на Ади Циганлији, о овом концерту прича нам Федор Вртачник. У резиденцији канадског амбасадора Џајлса Нормана, у Ужичкој улици, приређена је свечаност поводом доделе награда најуспешнијим ауторима у оквиру осме жириране изложбе `Сто жена-сто минијатура`, на тему `Традиција и иновација`. Изложбу је организовала Етно мрежа, у сарадњи са НАЛЕД-ом, Координационим телом за родну равноправност и градом Београдом, уз подршку амбасаде Канаде.

Витез кулинарства Милијан Стојанић спремио је нови предлог јеловника за недељни ручак,а ми и доста лепих нота за пријатно суботње поподне- оних старих, мелодичних, али и најновијих, тренутно слушаних у земљи и свету. Током емисије, разуме се, имамо `дежурни семафор` у студију, са кога вам прослеђујемо тренутне резултате важнијих европских фудбалских шампионата, такође-објавићемо и имена добитника наградне игре `Узми рачун и победи`. У реализацији ове емисије учествују и Катарина Епштајн и Александар Радовић.


Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару