Читај ми!

Аперкат уместо Шопена

Ни у фудбалу, па ни у боксу, навијачи не воле када се тактизира, желе да виде отворену борбу, да прате динамичну размену удараца, да уживају у лепоти спорта. Све то љубитељима племените вештине у Србији приуштила је Нина Радовановић, прва боксерка у историји која је је бранила боје наше земље на Олимпијским играма. Фајтерски, разиграно, без пардона, улазила је у сваки меч, за длаку остала без бронзе, али свакако оставила више него повољан утисак. О њој се, коначно, прича свуда где су постављени рингови, иако је већ раније освојила неколико појасева у професионалном боксу, била `Београдски` победник у аматерском, скупљала медаље и у кик боксу. Тако се, за последњих неколико година, променио животни пут младе даме која је, у раној фази живота, свирала, Брамса, Шопена и Листа, а сада је увелико у свету бокса, уз свог супруга Дарка, који је крај ње био и у Токију. Недостајао је само Јоле Таминџић, тренер коме је захвална за много тога, но прописи су били неумољиви. Нину представљамо данас са свих страна, ван конопаца и међу њима.

Наш стрелац Миленко Себић освојио је бронзу у пуцању малокалибарским пушком - тростав на Олимпијским играма, а у његовом родном Трстенику приређен му је сјајан дочек, за памћење. Бројни грађани су дошли да поздраве свог хероја, који је Трстеник ставио на светску, олимпијску мапу, освојивши одличје у Токију. Право по повратку из родног града, Себић ће данас бити испред микрофона Радио Београда 1, како бисмо попричали о његовом најновијем успеху, али и свему ономе што је до сада учинио за српско стрељаштво. Момак који је висок скоро два метра почео је да се бави стрељаштвом 1998. године, а тренутно наступа за Нови Сад 1790, био је члан и Црвене звезде. Први велики успех у каријери била је бронза на Светском првенству 2014. године у Гранади, када је са мушком стрељачком репрезентацијом Србије био трећи у гађању малокалибарском пушком у лежећем ставу, а освајао је и три сребра са репрезентацијом на Европском првенству, као и сребро на Светском првенству у троставу 2016. године. Ожењен је руском стрелкињом Алином Себић, са којом има кћерку и веома држи до породичног `гнезда` и мира и љубави у кући. 

Прослављена одбојкашица, дугогодишњи капитен репрезентације, успешна интернационалка у одбојци, Весна Читаковић-Ђуришић, вратила се тамо где је постигла највеће успехе, у спортску дворану крај Пећине у Ужицу. У својству генералног секретара, поново је у свом Јединству, где неким новим девојкама показује тајне овог спорта, али их већ и њено присуство у клубу мотивише да играју што боље и покушају да достигну размере Весниног успеха. Нови тренер клуба је искусни Томислав Кукањац, очита је жеља да се Јединство врати у суперлигашку дивизију, где му је - без сумње - место. Чућемо и како је Читаковићева доживела игре својих наследница у Токију и шта очекује од предстојећег Европског шампионата за одбојкашице. 

Млада Зрењанинка Јелена Радојчин на Светском купу у саватеу напросто је бриљирала и на крају такмичења у Руми окитила се златном медаљом. Чланица савате клуба Банат била је без премца у конкуренцији кадеткиња и освојила прво место у асо саватеу. Овим спортом бави се две године, раније је њен спорт био карате, ово је било њено прво значајније интернационално надметање и одмах се показало да је вредело вредно тренирати. Претходно је Јелена била и првакиња државе у истој конкуренцији. Вредно је тренира тренер Слободан Попов, који јој прориче светлу будћност и сматра да ће Јелена, с оваквом посвећеношћу, освајати одличја у свим категоријама које је очекују.

У овим нашим суботњим сеaнсама Павла Зелића смо упознали као писца фантастике, филмског и стрип сценаристу и критичара, коме су приче  објављиване у књижевним и популарним часописима и антологијама у земљи и региону. Тек онда спознали смо и друге Зелићеве домете, као човека који нам је доста помогао да премостимо неколико ковид таласа. Павле Зелић добио је Фулбрајтову стипендију и већ неко време је у Америци,  на Универзитету Емори и у Центру за контролу болести у Атланти, у Џорџији, где ће се наредних годину дана усавршавати, с циљем да се човечанство избори с овом и свим будућим пандемијама. Попричаћемо данас са њим, спознати каква је здравствена ситуација у САД и шта нам овде, по његовом мишљењу, ваља чинити, али и о његовој актуелној збирци `Дум-Дум`, са 18 прича.

Око 220 девојчица и дечака из Србије прексутра путује у Сплит, на завршницу `Спортских игара младих`, које овог лета обележавају четврт века постојања. Ово такмичење, иначе, окупља више од хиљаду деце из региона, о њему ће нам причати Дубравка Делибашић. Најављујемо и низ манифестација које се наредних дана дешавају широм Србије- `Рашке духовне свечаности`, фестивал изворне српске песме `Прилике 2021`, `Дане српског дуговног преображења`, `Тамбурицу фест` у Дероњама, фестивал глумачких остварења `Филмски сусрети` у Нишу, `Бир Фест` у Београду. На 34. филмском фестивалу Херцег Новом, награда `Милан Жмукић` за филм `Пуцњи у Марсеју` припала је редитељу Гордану Матићу, била је то уједно и светска премијера овог остварења. Изложбу скулптура под називом `Ослобађање`, у `Галерији 73` на Бановом брду, ауторка Маша Пауновић посвећује свом преминулом оцу, иначе сликару Илији.

Талентована сарајевска сликарка Алена Гојак представља се посетиоцима галерије `Сингидунум` изложбом `Приче`, сликар Немања Мате Ђорђевић током августа представља нова дела на виртуелној изложби у Продајној галерији `Београд`. Нинус Несторовић, један од најпознатијих афористичара на Балкану, осовјио је награду `Радоје Домановић`, као и призање за најуспешнијег афористичара године. Објављена је антологија украјинских афоризама под називом `Смех народа, коју је приредио Александар Чотрић У издању `Креативног центра` објављена је прича намењена предшколцима и млађим основцима `Веома висока вештица`, младе ауторке Катарине Ђурић. Изложба уметнице Миле Сретеновић отворена је у среду у Уметничкој галерији `Стара капетанија` у Земуну.

У поводу концерта `Рибље чорбе, 16. августа на `Ташу`, свирке која је посвећена прерано преминулом бас гитаристи и једном од оснивача овог састава Миши Алексићу, за нашу емисију сећања на лепе дане сарадње износу Југослав Влахович, аутор великог броја ефектних омота легендарног састава. Школа стрипа `Никола Митровић Кокан` из Лескова и њен челни човек, стрип аутор Марко Стојановић, присуствовали су првом представљању српског стрипа у Албанији. Песник Милош Сакић из Смедеревске Паланке своју књигу стихова `Дажд` представиће у четвртак, 26. августа у Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији, уз учешће познатих глумица и оперских певачица. Кад смо већ код опере, Војвођански  симфонијски оркестар ће до 21.августа бити на летњој турнеји по Војводини, са бисерима класичне музике и солистима Љубицом Вранеш, Драганом Радаковић и Драгољубом Бајићем.

И биће тога још овог поподнева, пратићемо кретање резултата на утакмицама европских шампионата који су јуче почели широм Старог континента, затим наше Прве лиге, док се утакмице Линг Лонг Супер лиге играју у вечерњим терминима. Неће изостати ни нови предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Миљана Стојаниаћ, као ни музика за све генерације и све укусе. Свој пуни допринос породичном магазину Радио београда 1 даће Саша Хајдин, Катарина Епштајн и Весна Гемовић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару