Читај ми!

Почело је, почело

Сан сваког спортисте је учешће на Олимпијским играма, а радост сваког посматрача највеће планетарне спортске смотре јесте да у пуном сјају, на свечаном отварању и на такмичењима, види представнике своје земље. Први део ове констатације већ је испуњен- дичили смо се нашим девојкама и младићима на `писти` Олимпијског стадиона у Токију, баш су нам пуна срца била. Још само да испуне и други део горње реченице, у шта не треба сумњати, јер- нико више од спорртиста не жели да оствари добар резултат, па за спортску Србију не треба и не смемо да бринемо

Радио Београд 1 помно прати сва дешавања у Токију, посебно она везана за ушешћа представника Србије на Олимпијским играма. Слободан Малетић и Милан Биговић из Јапана, с лица места, односно остатак Спортске рубрике из овдашњег пула, сви заједно, труде се да ваљано информишу слушаоце о свему што се дешава на теренима и око њих. Већ данас, у суботу, стигле су чак две медаље за Србију: освојили су их сјајни стрелац Дамир Микец, у гађању пиштољем, и дивна, стрпљива теквондисткиња Тијана Богдановић. На сцени су бројни такмичари из Србије, од неприкосновеног Новака Ђоковића, који је лако дошао до првое победе, преко баскеташа 3 на 3 који су одмах забележили два тријумфа , потом двојца без кормилара Васић-Мачковић који се пласирао у веслачко полуфинале...није имала среће Милица Николић, прва џудо представница Србије, иако је приказала квалитетне партије у обе борбе, на старту нису прошле ни представнице у стрељаштву Сања Вукашиновић и Андреа Арсовић, али такмичење се тек захуктава, биће дана за мегдана и остварења најлепших жеља, Радио Београд 1 свакодневно ће радити Олимпијске журнале од 15.30 часова, већ први, јучерашњи, било је задовољство слушати и- радити, уз доста укључења и гошћу у студију, двоструку учесницу Олимпијских игара, кајакашицу Оливеру Молдован.

Дамир Микец је, рекосмо, улепшао почетак дана свима нама, освајањем сребрне медаље у категорији пиштољ. Један од најтрофејнијих стрелаца Србије и Европе, иначе члан клуба Полицајац, под буд ним оком свог брата, уједно и тренера Горана, остварио је највећи успех у својој, признањима овенчаној каријери. На својим четвртим Олимпијским играма, заиста је обрадовао нацију.

И овог поподнева ћемо, разуме се, говорити о данашњим такмичењима, учинку наших спортиста и најавити све оно што је сутра на такмичарском програму. Телефоном ћемо из Црне Горе, са заслуженог одмора, укључити државну шампионку у стрељаштву у сениорској и јуниорској конкуренцији, чланицу крагујевачког клуба Чика Мата, Теодору Вукојевић. Прва половина 2021. године била је за њу веома успешна, са доста освојених трофеја, признања и медаља, њено право је да се нада да ће бити саставни део нашег тима веч на наредним Олимпијским играма у Паризу. Сазнаћемо и од кога од наших овогодишњих представника највише очекује на највећој планетарној смотри планете...

Током емисије чућемо и Бојана Зделара, кајакаша који је такође један од наших адута у Токију у дисциплини К1-1000. Визу за Олимпијске игре освојио је у Сегедину на финалу Светског купа, претходно је био првак Европе у једноседу на 1000 метара и вицешампион на дупло краћој стази, ове награде освојио је у чешким Рачицама, за младе до 23 године, две године раније и бронзану медаљу на ЕП у једноседу на хиљаду метара. Рођен је 21. фебруара, пре 19 година у Новом Саду, свакако је будућност српског кајака, па ћемо чути како се припремиоза највећу смоттру планете, наши представници су још Страхиња Стефановић на К1-200 и Милица Новаковић, девојачко Старовић у К1-500 .

Други део породичног магазина Радио Београда 1 посвећен је манифестацијама које се одржавају у Србији, као и дешавањима из света културе, јавног и уметничког живота, од Суботице до Сурдулице и шире. Отварамо га редовним укључењем и предлогом јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. Копаоник ће од 30. јула бити домаћин традиционалне манифестације `Дани боровнице`. Фестивал амбијенталне и етно музике `Карусел` одржава се од 26. јула у Чачку. Смотра `Вредне руке` биће одржана 26. јула у Аранђеловцу. Дводневни музички фестивал `Overload` одвија се наредног викенда у Владичином Хану. У Књажевцу ће 29. јула бити одржан концерт `Звуци трубе са Тимока`. Ту је и једна од култних српских манифестација `Прођох Левач, прошох Шумадију`, која се одржава од давне 1970. године, и овога пута у Каленићком Прњавору.

У организацији Удружења уметника Мајданпек, на простору код Рајкове пећине почела је и до 12. септембра ће трајати уметничка колонија под називом „Камени град у дрвету и боји". Ликовна колонија `Сусрет код Боднарова` чува сећање на истакнутог ликовног уметника рођеног у Госпођинцима. `Сајам Дунава` се поново одржава у Голупцу. `Бијенале младих` је нова манифестација под окриљем Удружења ликовних уметника Србије. Концерт `Музика ствара људе` одржаће се сутра пре подне на `Коларцу`, представиће се деца узраста од 12 до 16 година из разних крајева Србије, коју је- у њиховој тазноликости- здружила музика. У Зрењанину је актуелна изложба `Скулптура и цртеж`, изложба `Михајло Пупин:живот и дело` отворена је у Историјском архиву у Нишу, а у Дому омладине Београда излаже Анастасија Павић. Самостална изложба Јоване Стојанац отворена је у Уметничкој галерији `Стара капетанија`. `Креативни центар` представља три нове друштвене игре картама, намењене деци старијој од 4 године. Музеј науке и технике представља изложбу `Аудио индустрија у Србији`, интересантну мајсторима звука, али и свима нама који смо волели и још увек волимо радио као средство тонског изражавања.

Чућемо, током емисије, и очекивања познатих јавних личности Србије о нашим учесницима на Олимпијским играма, од кога највише очекују у Токију. Слушаћемо, по обичају, ведре ноте из- показало се- `златних година`, осамдесетих прошлог века, које су баш биле плодне за забавну, поп и рок музику. Иван Петровић, Катарина Епштајн, Весна Гемовић и Бранислав Јерковић ту су такође, на `бранику` емисије, која је већ шездесет једну годину присутна у медијској сфери и улази у ред најдуговечнијих у европским и светским оквирима.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару