Читај ми!

Бејби бум на Палићу

Ово је, без сумње, једна од фотографија седмице која је при крају. Зоо врт на Палићу у четвртак је добио четворо нових становника, срећна мама је лавица Кјара, а за дечицу се још утврђује ког су пола. О Палићу ћемо данас говорити и кроз причу о традиционалном филмском фестивалу, 28. по реду, али је животињско царство са севера Србије ипак у центру пажње из више разлога. Поред `новорођенчади`, овај Зоо врт је пре десетак дана покренуо акцију `усвајања` и за тако кратко време већ двадесетак животиња добило је усвојитеље, односно неку врсту годишњег спонзора. Разговарамо током емисије са Јеленом Тољагић, музејским едукатором

Одбојкашки клуб богате традиције Обилић с великим амбицијама улази у нову сезону, нагласак је на раду с младима, на стварању нових асова, пто је одувек и био лајт-мотив једног од наших најстаријих спортских друштава. Са младим снагама радиће искусни тренер Љубомир Галогажа, који је дошао из Партизана, затим легендарна одбојкашица и потпредседница Одбојкашког савеза Србије Јелена Николић, као и алфа и омега овог клуба Слободан Милошевић.

Фудбалски тренер и некадашњи селектор нашег државног тима Милан Живадиновић преминуо је у 77. години. Током играчке каријере чувени Бард носио је дрес бројних клубова, међу којима су били Црвена звезда, Челик, Вардар, Слобода из Ужица...Тренерски позив је прихватио одмах по завршетку активног играња фудбала. Са клупе је водио следеће клубове: Нови Сад, суботички Спартак, Рад, Сутјеску, Сакаријаспор из Турске, Будућност, Приштину, нишки Раднички, Ал Шахаб, ОФК Београд, Аполон са Кипра, Ал Наср, Обилић, Саба Батери, са којим има освојен Куп Ирана 2005. године. Потом је водио и Чангша Ђинде из Кине. Био је шеф стручног штаба Црвене звезде, са којом је 1993. године освојио национални куп. Био је чести саговорник спортских и других емисија Радио Београда 1.

Репрезентација Србије у кошарци у колицима налази се у Атини на Европском првенству Б дивизије, где је била у врло јакој групи, са селекцијама Аустрије, Литваније и Хрватске, играла је и са моћном Русијом. Остао је онај последњи, одлучујући дуел, са селекцијом домаћина, репрезентацијом Грчке, победа у том, сутрашњем дуелу много би значила, тако ће Србија остати у Б  дивизији, у којој јој је објективно и место. Из главног града Грчке јављају нам се председник Савеза кошаркаша у колицима Србије Владимир Кузмановић и Дамир Ђорђевић, директор Спортске мреже Београд- Спортнет, који нам је послао и ову фотографију из Атине.

Део српске експедиције већ је стигао на Олимпијске игре, па ћемо чути шта из Јапана, уочи највече планетарне спортске смотре, која се одржава под специфичним околностима, поручују девојке и момци који ће представљати нашу земјлу у Токију. Говоре Тијана Бошковић, капитен Маја Огнејновић и селектор Зоран Терзић из одбојкашког погона, као и ватерполисти Страхиња Рашовић, Душко Пијетловић, Сава Ранђеловић. Почела је и нова сезона Линг Лонг Супер лиге у фудбалу, ћућемо тренера Партизана Александра Станојевића, као и шефове струке Црвене звезде и Војводине, Дејана Станковића и Слвољуба Ђорђевића, после синоћњег првог дербија, сусрета између ова два клуба на стадиону `Рајко Митић`.

Пратимо, по обичају, и дешавања у свету културе, догађаје из јавног и уметничког живота, као и света који нас окружује. Усред смо лета, пажње и опреза никада није доста када је у питању ковид 19, мора се водити рачуна, из све снаге, али лепо је да се дешава доста манифестација на отвореном, ноих које су нам тако недостајале прошле године. Интернационална ликовна колонија, у организацији ЈУ Народни универзитет Врање, биће отворена у понедељак. Педесет седме Апатинске рибарске вечери одржавају се од 22. до 25. јула у лепом граду на Дунаву. Манифестација Колективно венчање настала је 1999. године током НАТО бомбардовања Србије. Осмишљена је као својеврсна порука љубави и пријатељства, охрабрење младима да љубав може да победи и мржњу и бомбе. Традиција заједнички изговорених ДА наставља се и ове године, и то сутра, 18. јула, испред Старог двора у Београду .

У Ариљу се одржава још један `АРЛЕММ`, културно-едукативна манифестација у организацији удружења Медикус. Међународни фестивал `Етнофест` одржава се од 22. до 24. јула у Чачку, на градском тргу. Најављујемо и традиционалне Шабачке коњичке свечаности, које су пред нама наредног викенда. Тада се одржава и чувени сабор фрулаша `Ој Мораво` у Прислоници.  Премијера представе `Дон Жуан` одржана је у новом позоришту `Театријум`, у дворишту Капетан Мишиног здања, о томе нам причају редитељ Марко Мисирача и млади глумци Исидора Грађанин и Стефан Радоњић.

Гост на платоу испред Библиотеке града београда, у оквиру `Летњих књижевних вечери`, у уторак вече биће писац Мухарем Баздуљ, док је наредни гост `Вечери на Косанчићу` др Миомир Кораћ, светски цењени археолог и дугогодишњи руководилац истраживања на локалитету Виминацијум. У Дому омладине у Панчеву у петак, 23. јула на програму је Панчевачки петак 3, музичко вече састављено од панк и метал бендова. Први овогодишњи караван `Банатске бајке` биће одржан 24. јула у месту Арадац. Изложба `Антитело`, Зорана Јањетова, отвара се вечерас у Музеју савремене уметности Војводине. Чућемо и добитника књижевне награде `Мома Димић`, то је Ненад Шапоња, признање је добио за књигу `А Брисел се да преходати лако`. Ида Престер има нови хит сингл, прави летњи, опет у интересантном друштву, у нашу емисију јавља се из Ровиња.

У Галерији Београдске тврђаве, у Стамбол капији, отворена је изложба дигиталних графика `Омоти`, младе уметнице Драгане Купрешанин. Фестивалска серија наставља се музичким дешавањима на југу Србије- вечерас ће у Владичином Хану први пут бити одржан ` Overload метал фестивал`, као загревање и најава за традиционални `Overload`, који следи за две седмице. Центар београдских фестивала ЦЕБЕФ организује у Београду последње седмице јула низ дивних музичких вечери, чији су протагонисти Нено Белан, Матија Дедић, Нада Павловић и група `Галија`, све то под називом `Garden Session`. У дворцу Каштел у Ечки, надомак Зрењанина, почела је пета летња оперска школа у организацији Музичко-оперско театерске организације `МОТО`, више детаља од оперске уметници Наташе Јовић-Тривић. `Рефлектор Театар` до 26. августа представиће део свог разноврсног репертоара на сцени `Дорћол Платза`. Самостална изложба слика, перформанс и књига Јасне Опавски у првом су плану у Галерији 73, на Бановом брду .

Чућемо и како протиче фестивал `Ravanellius` у Ћуприји, како ткачка колонија у Пироту, како је протекло песничко вече Српске књижевне задруге. Изложбом у галерији `Озон` представља се уметница и манекенка Јована Крнета. Сутра, поводом обележавања Светског дана сладоледа 18. јула 2021. године велики број угоститељских објеката одвојиће интерно средства од продаје посластица у недељу, а јавни догађај биће у посластичарници `Пеливан`у Београду када ће се кугла сладоледа добијати бесплатно - ко пошаље хуманитрани СМС број за НУРДОР. `Геометријске апстракције`- назив је изложбе цртежа и слика Мине Милосављевић у Малој галерији УЛУПУДС-а, биће доступна од петка, 23. јула. Наши млади бадминтон играчи освојили су две медаље на Светском јуниорском купу у Бугарској. Фудбалерке суботичког Спартака почеле су са припремама за нову сезону, с нескривеним жељама да одбране титулу шампиона Србије, али и да буду боље од ирских и холандских представница у квалификацијама за Лигу шампиона, о чему нам причају капитен Виолета Словић и шеф стручног штаба Борис Арсић.

После изузетног изазовног периода за културу и образовање, `Music Art Project` најављује четврти национални оркстарско-хорски камп `Музика наде`, за децу од 12 до 16 година. На кампу ће од 19. до 26. јула боравити малишани из Бујановца, Сурдулице, Краљева, Лесковца и Београда. Овај музички камп део је пројекта `Сутра почиње данас`, који се бави проблемом социјалне искључености деце из маргинализованих заједница, са циљем отклањања предрасуда и дискриминације у раном узрасту. Гошћа у студију биће Ђурђа Папазоглу, извршни уметнички директор Удружења музичке уметности .

Витез кулинарства Милијан Стојанић опет ће нас обрадовати јеловником за недељни ручак, а и остали чланови екипе даће све од себе да умесе добру емисију, за све укусе и генерацију. Свој допринос ономе што можете да слушате до 19 часова даће Саша Хајдин, Катарина Епштајн, Весна Гемовић и Бранислав Јерковић.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару