Читај ми!

Насиље над старијима – не окрећите главу!

Зашто се о насиљу над старијим људима ћути, ко су њихови злостављачи и како се насиље препознаје? Колико могу да помогну институције и невладин сектор? Одговоре ћемо потражити од Наташе Тодоровић психолога из Црвеног крста Србије, експерта међународне мреже за превенцију насиља над старијима у Европи и председнице Геронтолошког друштва Србије.

На недавно отвореној Изложби „Отвори очи - прекини ћутање!", поводом Међународног дана борбе против насиља на старијим особама, представници Црвеног крста Србије су желели да скрену пажњу на насиље над старијим људима о којем се углавном не говори јавно. Упозорили су да једна од шест особа старија од 65 година током живота доживи неки облик насиља, а тек једна од 24, злостављање и пријави.

У минутима за здравље ћемо емитовати део интервјуа са директором Институа за кардио-васкуларне болести „Дедиње" у Београду проф. др Милованом Бојићем. Сазнаћемо више о кардио-васкуларним процедурама и новим методама лечења болести срца и крвних судова. А биће речи и о листама чекања за операције на срцу, о томе како је Институт „Дедиње" постао лидер у кардио-васкуларној хирургији, и о новој згради „Дедиње 2" која би требало да буде отворена до краја године.

Опширнији разговор са директором Института за кардио-васкуларне болести „Дедиње", проф. др Милованом Бојићем емитоваћемо у среду 14. јула у емисији „Магазин на Првом" од 10:05.

Рубрику за културу смо резервисали за 56. Смотру „Мермер и звуци" која је пре неколико дана почела у Аранђеловцу. Једна је од најзначајнијих културних манифестација у Србији на којој ће се низом ликовних изложби и концерата представити књижевници, уметници и музички ствараоци из различитих делова наше земље и региона. Са директорком овогодишње манифестације „Мермер и звуци" Катарином Перовић разговарала је Јована Милованчевић.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10.05.

Насловна страница - Наташа Тодоровић (фото: Црвени крст Србије)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару