Многа лица уметности

У вечерашњој емисији саговорник нам је Драгана Огњеновић, модни дизајнер. Она представља књигу под називом ''Артмикс'', чији је аутор Ђермано Челант. Име овог италијанског критичара и теоретичара уметности везује се уз промоцију ''сиромашне уметности'' (Arte povera), феномена коме је управо он наденуо име и понудио његова прва релевантна тумачења. Реч је, заправо, о уметности која на симболичном плану доводи у сумњу идеале као и саму стварност потрошачког друштва.

Књига ''Артмикс'' бави се проширеним појмом уметности - уметности ''укрштених'' и ''мешаних'' медија. Сврха уметности, по аутору ове књиге, јесте да буде један од најделотворнијих и најпрефињенијих посредника у незаустављивом процесу међуљудских комуникација. А уметност има многа лица. Може то да буде архитектура, мода, филм, дизајн, музика, телевизија, фотографија, сликарство, књижевност... Једна од главних тема ове књиге јесте промена која се одиграла у уметности почетком 20. века, са појавом историјских авангарди, италијанског и руског футуризма, надреализма, конструктивизма, као и са појавама неоавангардних стремљења средином века.

Наша саговорница говори о томе како је открила књигу ''Артмикс'' и шта јој је она значила у животу. Биће речи о проширеном поимању уметности, какво заговара и сам Ђермано Челант, о повезаности моде и дизајна са другим облицима креативног израза, о кројењу као метафори уметничког стварања.

Драгана Огњеновић је дипломирала сликарство на Ликовној академији у Београду. Још као студент почела је да ради као графички дизајнер и дизајнер ентеријера. Креирала је костиме за филм и позориште, и одећу за модну индустрију. Њене креације одликује једноставност, префињеност и елеганција. Специфичне комбинације црне и беле боје постале су њен заштитни знак. Колекције Драгане Огњеновић често су присутне на нашим али и на иностраним модним пистама. Осим одеће, дизајнира накит и предмете за стан. Аутор је више запажених перформанса.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Насловна страна: Драгана Огњеновић (Фото: Моника Павловић) 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару