Нема земље за старце

У вечерашњој емисији саговорник нам је Владица Радојевић, песник и музичар. Он представља књигу под називом ''Нема земље за старце'' Кормака Макартија. Рођен као Чарлс Макарти (1933) Кормак Макарти је вишеструко награђиван писац. За роман ''Пут'' добио је Пулицерову награду. Сврставају га међу највеће живе америчке писце. Често га називају Фокнером 21. века.

Роман ''Нема земље за старце'' објављен је 2005. године. Радња је смештена на границу Тексаса и Мексика, у данашње време. Један од јунака, Левелин Мос, налази у пустињи тела побијених шверцера дроге, који су настрадали у обрачуну. Ту проналази и кофер са два и по милиона долара. Мос се одлучује да узме те паре. То ће покренути читав низ догађаја, и пробудити зло које ће резултирати великим насиљем. У потрагу за овим парама креће и један лик који има изразио демонске црте, а то је Антон Чигур. Трећи лик, времешни шериф Ед Том Бел, оличава силу закона, али он је увек корак иза Чигура. Уз то, њега одликује меланхолична запитаност о савременом свету, и о сопственом месту у њему. Развијајући причу у троуглу између ова три лика, Макарти је исписао дело које одликује једноставан, опор и прецизан стил.

По овом роману 2007. браћа Џоел и Итан Коен снимили су филм, који је  освојио четири Оскара, укључујући и онај за најбољи филм.  

Владица Радојевић прича о томе како је открио овај роман, шта му та књига као читаоцу значи, и како је доживео филм. Чућемо и то зашто он овај роман сматра изразито дубоким и вишеслојним књижевним делом са изразитим симболичким потенцијалом.  

Владица Радојевић је завршио Филолошки факултет у Београду (група за српску књижевност и језик). Од 2007. објављује новинске чланке, репортаже, поезију, кратку прозу, есеје, рок и књижевну критику у периодици и на интернет порталима. Објавио је кратку студију "Слика света у  ''Роману о Лондону'' Милоша Црњанског" и збирку песама ''Она се крије у треперењу шуме''. Поред овога, Владица Радојевић је текстописац, композитор, гитариста и певач групе ''Блуз резервата''. Живи и ради као наставник српског језика у Крушевцу.     
    
Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару