Читај ми!

О последицама пандемије по здравље старијих нон-ковид пацијената

Колико су здравствене и социјалне услуге биле доступне старијима током пандемије корона вируса?Извесно је да је Ковид 19 многим хроничним болесницима, а посебно старијима од 65 година онемогућио редован одлазак лекару, дијагностичке процедуре и оперативне захвате, јер је већи део медицинских установа био у ковид-режиму за оболеле од корона вируса. И у установама социјалне заштите био је смањен број услуга или су се могле остварити у изузетно контролисаним и ограниченим условима, посебно у сеоској средини.

О томе „Колико су институције здравствене и социјалне заштите доступне старијима током пандемије?", Удружење "Аmity - снага пријатељства", у сарадњи са порталом "Пензин", спровело је анкетно истраживање и тим поводом ћемо разговарати са мр Надеждом Сатарић из Удружења "Аmity".

У минутима за здравље говорићемо о КБЦ „Звездара" у Београду, у којем је за последњих 14 месеци  током пандемије, лечено више од седам хиљада ковид-пацијената. Медицински радници у тзв. ковид-режиму дали су велики допринос у збрињавању и лечењу оболелих са тешком и средње тешком клиничком сликом. Због преоптерећености Градске болнице на Звездари, пацијенти са другим хроничним обољењима нису долазили на редовне контролне прегледе. Многи нису могли да остваре ни дијагностичке процедуре, док су већем броју болесника одлагане и операције. Од 17. маја, КБЦ „Звездара" више није у ковид-режиму и протеклих дана се вратио уобичајеном раду с пацијентима, потврдио је директор ове установе проф. др Петар Сворцан.

У рубрици радио-портрет представљамо спикерску легенду Стаку Новковић  Ђорђевић, овогодишњу добитницу награде за лепоту говорног израза „Радмила Видак". Цео радни век је провела пред микрофонима Радио-телевизије Србије. И данас, иако у пензији, не одустаје од борбе за очување српског књижевног језика. О значају добре дикције и интерпретације вести и извештаја у електронским медијима, о спикерској професији која одумире и о наградама које радују и у пензионерским данима, са Стаком Новковић Ђорђевић је разговарао  Ранко Стојиловић.

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 10:05.

Насловна страница - Фото/РТС

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару