Читај ми!

Змајеви на Ади

На Ади Циганлији сутра се одржава се шести "Београдски Dragon Boat Kup фестивал". У оквиру овог фестивала, под паролом “Пробуди змаја у себи”, одржаће се и пети "Dragon Boat Kup" за студенте, као и пети "Dragon Boat Kup" за средњошколце. Манифестација почиње ујутру у 10 часова на Савском језеру, организатори овог лепог догађаја су Српски Dragon Boat савез и Београдски Dragon Boat савез, о свему нам у данашњој емисији прича Ана Дудуковић.

Кад смо већ код воде и чамаца, и фудбалери Црвене звезде ће вечерас запловити Савом, по изузетно лепом времену које се најављује, а сви они који се од 19 часова и 30 минута буду нашли на савамалској обали Саве уживаће у дуго припреманом спектаклу овог клуба, поводом освојене историјске 32. титуле првака државе. Тим шампиона овом приликом, симболично, предводе Милан Борјан, Марко Гобељић, Милан Родић и Ел Фарду Бен - четири играча која су за четири године у Звезди освојила четири титуле...Црвено-бели желе да, посла доста времена, освоје и "дуплу круну", хоће ли у томе успети- подједнако се питају и играчи Партизана. Финале Купа Србије на програму је у уторак, уз пренос на програму Радио Београда 1.

Кошаркаши Будућности и Црвене звезде играју вечерас од 20.30 часова у дворани Морачан у Подгорици трећу утакмицу финала плеј-офа АБА лиге. Звезда води са 2:0, пошто је победила у обе утакмице у Београду и потребна јој је још једна победа како би освојила шампионску титулу. Уочи овог дуела, Милан Биговић разговарао је са кошаркашким стручњаком Владимиром Кузмановићем.Виктор Петровић обележио је Првенство Србије за јуниоре 2021. године у бадминтону, које је прошлог викенда одржано у националном центру на Ади Циганлији. Члан бадминтон клуба Змајеви из Крушевца освојио је укупно пет одличја, од чега четири најсјајнија, и тако постао четвороструки шампион државе. Српске тенисерке Нина Стојановић и Александра Крунић освојиле су титулу на ВТА турниру у Београду у конкуренцији дублова. У финалу су победиле белгијски дубл Грит Минен и Алисон ван Ејтванк у два сета. Разговарамо данас са Крунићевом, која је већ у Паризу, у изолацији, ишчекујући наредне турнире и, надамо се, нове спортске тријумфе.

Стонотенисери Црвене звезде освојили су јубиларну 10. шампионску титулу првака Србије и тако пришили прву звездицу на на грб. У 10. колу плеј-офа Суперлиге савладали су Банат у Зрењанину са 4:0. Када је било најпотребније, Звездини стонотенисери су одиграли вероватно најбољи меч ове сезоне и ,без изгубљене партије, савладали великог ривала. Наш саговорник овог поподнева је један од чланова шампионске поставе Никола Стругаревић, који је већ другу сезону у црвено-белом дрсеу, претходно је пуних седам година играо у граду на Бегеју.

Рукометаши Војводине су два кола пре краја шампионата уписали осму узастопну (девету укупно) титулу државног првака, а њихов тренер, Борис Ројевић, официјелно најбољи стручњак државе, укњижио је девети трофеј заредом. Он је за три године и два месеца, колико је на челу професионалног погона новосадских рукомешата, освојио три шампионске титуле, исто толико пехара победника Купа Србије, два Суперкупа и пехар за Свесрпски куп. То је подвиг за историју, јер му ниједан трофеј- за време проведено на клупи "Воше"- није измакао. Причамо данас са трофејним тренером, током пута екипе Војводине ка Костолцу, где полако приводе крају још првенство Србије.

Прошле суботе, усред наше емисије, стигла је тужна вест: последњи пут склопио је очи Ђорђе Марјановић, без сумња најпопуларнији певач Југославије, симбол једног времена, човек саздан од емоција, искрени поштовалац Радио Београда и емисије "Време спорта и разоноде". И не само то: Ђорђе је био наш Милорд, али и наш Ћелентано, наш Беко, наш Азнавур, уз његове песме стасавале су генерације љубитеља музике, којима је застала кнедла у грлу од тужне вести. Ђорђе је јуче испраћен на пут ка вечности и незабораву, током емисије чућемо шта о њему и његовој чудесној појави кажу Бора Чорба, Жика Јелић, Срђан Марјановић, Радмила Караклајић, Раде Радивојевић, Миња Субота, професор Никола Рацков...

Како би се спречило да пандемија коронавируса буде праћена епидемијом психичких поремећаја, Хемофарм фондација, у сарадњи са Филозофским факултетом у Београду и уз подршку Министарства здравља Републике Србије, покренула је националну кампању за очување менталног здравља, борбу против растуће депресије и стигме која прати оболеле, под називом „Несаломиви". Наша саговорница данас је Ана Перовић, клинички психолог и психотерапеут, прича нам као изаћи ментално неоштећен из раља пандемије, како очувати психу и, наравно, како наставити даље када све ово једном буде јуче.

Зрењанинац Вања Илијев познат је као гајдаш, а често је на манифестацијама на којима учествује одевен у банатску, чобанску народну ношњу . Поред трогласних војвођанских и јужноморавских двогласних гајди, свира и неколико различитих инструмената (фруле, хармонике, дромбуље, дудуке, гоч (тапан)- стара врста бубња, тамбуру самицу, док се у некима још усавршава. Илијев је, иначе, председник и оснивач удружења грађана ,,Банатске гајде," преко којег је успешно реализовао фестивал традиционалних инструмената „Рог Баната". Уметнички је руководилац изворне женске певачке групе ,,Сеферини", при Клубу за стара и одрасла лица, где истовремено води и фолклорну секцију. Тренутно је уметнички руководилац КУД-а ,,Вељко Лукић Курјак" у Лукићеву. Попричаћемо данас са њим, понешто и чути посредством телефона, а прво виђење заказали смо за оне лепше дане, када прође пандемија и када нам околности буду дозволиле да заједно седимо у студију и пажљиво слушано његово умеће.

Уз све побројано, бавићемо се и темама из света културе, најавити низ манифестација из света који нас окружује. У Малој галерији УЛУПУДС-а, у Узун Мирковој улици број 12, синоћ је отворена изложба Дејана Матића под називом `Инспирисан Кубом`, коју је отворио амбасадор ове земље , господин Густаво Триста дел Тодо. Први београдски међународни фестивал Сола - кореографија и перформанс, биће одржан од 29. до 30. маја ове године у Музеју савремене уметности Београд, Културном центру Београда и Народном позоришту Београда. Изложба радова "7 величанствених-генерација `64", отворена је прексиноћ у "Галерији 73" на Бановом брду. Нови лауреат награде `Гордана Брајовић` за најбољу књигу за децу и омладину је је Даница Богојевић, која је признање добила за роман `Загрли месец`.

Поставка "Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења", у Историјском музеју Србије, због великог интересовања, продужена је до 22. јуна. Представа `У чељусти медведа`, Дејвида Крука, има премијеру сутра увече на београдској сцени, у режији Светлане Димчевић, о овој представи прича нам глумац Дамјан Кецојевић.Играни филм `Оаза`, редитеља Ивана Икића, после низа признања на разним фестивалима, добио је недавно још једно, посебно вредно и драгоцено- званично је најбоље остварење тек завршеног ФЕСТ-а . Фестивал руске културе `Вернисаж` отворен је у Руском дому у Београду и трајаће до 8. јуна. У Шабачком позоришту у уторак, 18.маја, премијерно је изведена комедија Милана Гргића "Пробуди се, Като", за коју режију, адаптацију и избор музике потписује Владимир Лазић. Главну ролу тумачи наша саговорница,глумица Анета Томашевић.

"Guitar Art Festival" и Дом омладине Београда представљају 22. издање међународног фестивала гитаре, које ће се одржати од 1. до 5. јуна 2021, под слоганом "Digital Revolution". Београд шаље сигнал и слави гитару кроз 8 концерата класичне, поп и рок музике и другим пратећим програмом ове манифестације, о томе нам прича директор "Guitar Art Festival" Бошко Радојковић. Мајска исложба графике Београдског круга биће одржана 24. овог месеца, том приликом биће проглашен и лауреат награде "Велики печат". Петокњижје "Команча", у издању "Чаробне књиге" ,домаћим читаоцима пружа могућност да на српском језику уживају у комплетном серијалу који, уз "Блуберија" и "Џерија Спринга", стоји међу најпрепознатљивијим вестерн стриповима франкобелгијске школе стрипа.

Неда Ковачевић у својој едицији `Београдски споменарник` ускоро нам представља четврту књигу, под називом `Личности у спомен плочама`. Међународна путујућа изложба `АртКвадрат Србија 2020-21.` отворена је прексиноћ у изложбеном салону Културног центра Зрењанина. У Великој Сали Студентског културног центра синоћ је премијерно изведен плесни пројекат "Начин кретања ", у кореографији Катарине Илијашевић. Златна медаља 20. фестивала "Мајске музичке свечаности", који је одржан у Бијељини, поново је припала хору "Attendite" из Кикинде. У категорији мешовитих хорова, кикиндски је- од максималних 100 - освојио 99 бодова и тако поновио прошлогодишњи успех.

Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића, а ни стари добри рефрени за све генерације. Биће доста тога још у емисији чију су реализацију свесрдно, трудом и ангажманом, помогли и Љубинка Добриловић, Бранислав Јерковић и Катарина Епштајн.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару