Читај ми!

Сунце излази на истоку

Сан сваког спортисте био је и остао учешће на Олимпијским играма. Највећа планетарна спортска манифестација, сва је прилика, ипак ће бити одржана од 23. јула у Токију, без обзира на отворено нерасположење једног дела јавног мњења у `земљи излазећег сунца`. Последње информације из Јапана казују да ћемо, ипак, дочекати толико жељено светло на крају тунела, потврђује нам то данас Дамир Штајнер, дугогодишњи шеф мисије Олимпијског тима Србије. Стигле су информације по којима су усвојене додатне сигурносне мере ради заштите свих учесника Олимпијских игара од заразе вирусом корона,  организатори су још раније доставили свим учесницима Игара опширан документ под називом "Књига правила - Ваш водич за сигурне и безбедне Олимпијске игре у Токију", у којем су до детаља описане сигурносне мере, које ће бити спроведене током трајања Игара. Србија до сада има 65 сигурних учесника у Токију, широм света у наредном периоду одржаће се низ такмичења и турнира, после којих ће наша експедиција свакако бити још убојитија, силнија и с још изгледнијим шансама за освајање медаља. Куриозитет- у нашем олимпијском тиму, барем за сада, више је дама него мушкараца.

У наредној одбојкашкој сезони девојке ЖОК Срем предводиће с клупе, својевремено тренер у Визури, потом шефица струке у Црвеној звезди, Железничару из Лајковца ( где је и званично била најбоља у држави у свом фаху ) и суботичком Спартаку. Мријана је са амбицизозном управом клуба из Сремске Митровице потписала уговор на две године и обећала нову енергију у раду с клубом, који је и у тек завршеном првенству умео да пружи баш, баш дпбре партије. Поред жеље да у редовима екипа са Саве задржи Савовићеву и још нека позната имена, Мусулинова је већ начинила и прве кораке у смислу појачања, истог дана када и она параф на уговор ставила је играчица Ана Јековић, 23- годишњи средњи блокер, такође пристигла из клуба из Дудове шуме. Иако млада, Ана за собом има већ три године стажа у Визури, две у ТЕНТ-у и по једну у Црвеној звезди и Спартаку. Нови потези Мирјане Мусулин се нестрпљиво ишчекују.

Српски карате, сва је прилика, већ ускоро добиће још једно успешно име, без обзира што је реч о младој дами која, поред спортских борби, води рачуна и о школском градиву, будући да је одлична ученица ОШ `Јован Јовановић Змај`. Зове се Славица Црновчић, чланица је карате клуба `Додерспорт` с Петроварадина и само у ових неколико месеци 2021. године забележила је неколико значајних резултата. У њеној `медаљотеци` стоје признања са светских купова- два, једно са шампионата Медитерана, пет са првенстава Балкана, уз то је и вишеструка првакиња Србије. Славица данас учествује на једном турниру у Беочину, после кога ће се јавити нашим слушаоцима, а веч од прексутра очекује је Европско првенство које се до 19. маја одржава у Поречу. Славица не пропушта да истакне заслуге др Драгана Додера, научног саветника и човека који води мали, али амбициозни клуб, утисак је да су пред свима њима лепи спортски дани и успеси, овом учешћу на шампионату Старог континента заиста се радују из све снаге.

Када се споје просвета, челно место у школи, љубав према стрипу и родној земљи, производ је - „Горски вијенац" и то ни мање ни више него у стрип варијанти. Илија Мировић, просветни радник и дугогодишњи директор Основне школе „Горња варош" у Земуну један је од стваралаца дела за које је мало ко мислио да ће бити могуће урадити. Петар Петровић Његош ово дело написао је 1846. године, а 174 године касније пред читаоце је стигла модерна верзија „Горског вијенца", овај је тежак и буквално килограм и по. О идеји да направи овако нешто, Илија Мировић говори нам у данашњој емисји, као и о својој сарадњи са Предрагом Роћеновићем и Гезом Шететом, који су подједнако `криви` за једно овакво остварење. 

Представљамо овог поподнева и Пригревицу, најурбаније село западне Бачке, у коме `успевају` спорт, уметност и добри, квалитетни људи. Доказ за то је Жељко Ребрача, прослављени кошаркаш, рођен управо овде, на овој географској одредници, где се велика пажња поклања спорту. Рукометни клуб ПИК Пригревица и женски рукометни клуб Пригревица, у коме своје знање играчима преноси Милка Никшић, мастер професор спорта и физичког васпитања и већ девету годину тренер рукомета, поклањају доста пажње младима. По добру свакако ваља поменути и основну школу `Младост`, чији су дечаци недавно освојили друго место на државном првенству, потом фудбалски клуб Братство, одбојкашки клуб Бум Волеј, карате клуб Џими Комерц- о томе највише зна управо Милка Никшић, која ће данас бити наш водич кроз Пригревицу. 

Подразумева се, и ове суботе пратимо велики број културних дешавања, која - као и спортска- оплемењују душу. Делегација Европске уније у Србији ,у сарадњи са ДАХ театром, представља уметнички караван "Европа је овде", и то у 11 градова Србије. Догађаји ће се одвијати током целог маја, на градским трговима широм наше земље, о томе нам прича редитељка и оснивач овог театра Дијана Милошевић. Изложба цртежа и скулптура малог формата студената Факултета ликовних уметности у Београду је ликовна манифестација која се одржава у Галерији Дома омладине Београда од 1971. године, заслугом професора Драгана Лубарде, ове године траје до 21. маја. Изложба одевних предмета, ауторке Селме Ђулизаревић- Карановић, под заједничким називом `Наслеђе`, у току је у галерији `Сингидунум`. У среду, 19. маја, на платоу испред Библиотеке града Београда, биће отворена изложба фотографија Јакоба Прада, реализована у сарадњи са амбасадом Мексика.

`Фантастика`- избор из избирке Савремене галерије у Зрењанину, то је назив поставке која ће у понедељак, 17. маја бити отоврена у овом здању у граду на Бегеју. Самостална изложба цртежа коју чине ликовни путписи и мапе Миле Гајин, отворена је јуче у Ранчићевој кући и Центру за културу Гроцка. Синоћ је у галерији `Рефлектор` отворена традиционална изложба 'Доба обнове', на којој се- пету годину за редом- представљају млади ствараоци из Ужица и околине. Два дана после свог 177. рођендана, Народни музеј је домаћин 21. Међународне смотре археолошког филма. Редитељка Бранка Бешевић-Гајић ових дана размишља искључиво о свом новом филмском остварењу под називом `Одлука`, тим пре што је то њен докторски рад.

Прошле суботе, 8. маја, Народно позориште Приштина, са седиштем измештеним у Грачаницу, извело је нову премијеру, Софоклову `Антигону`, у режији и адаптацији Ненада Тодоровића, о томе данас од глумца Игора Дамњановића. `Чирилична баштина` је манифестација која се организује сваког маја у Бајиној Башти, а посвећена је српском језику и очувању ћирилице, ове године траје од 21. до 24. маја, уз низ пратећих садржаја. Ново на сцени Студија Југословенског драмског позоришта- нова верзија `Београдске трилогије` Биљане Србљановић и комплименти пристигли на рачун младих глумаца у овој представи- како је учешће у том комаду доживела Николина Вујевић?

Одржана је премијера `Приче о мајци` у Малом позоришту `Душко Радовић`, о овој представи говори нам глумац Дамјан Кецојевић. Фото конкурс Туристичке организације Београд под називом `Београд кроз објектив` у току је до краја маја, у жељи да добијемо најлепшу слику наше престонице. Александра Балмазовић, глумица чије је учешће у филму `Сиви камион црвене боје` напросто незаборавно, готово четири месеца провела је у Србији, снимајући филм `Усековање`, као и другусезону серије `Јунаци нашег доба`. Сада једну серију снима у Словенији, а онда ће јој се остварити сан да снима са легендарним Слободаном Шијаном.

Међународни фестивал сценског стваралаштва деце и младих, 63-е по реду `Мајске игре` у Бечеју, одржава се од 17. до 21. овог месеца. На сцени `Раша Плаовић` Народног позоришта изведена је представа `Брачна игра`, којом је гостовала Академија уметности. То је и дипломска представа студенткиње глуме Андријане Мећава, у класи професора Драгане Варагић и Предрага Стојменовића. Познати музеј "Delta Misisipi Blues" најавио је организовање поставке о српском музичару Шабану Барјамовићу, чиме би Бајрамовић постао први Србин и Ром на свету који би имао своју поставку у том америчком музеју. Најављујемо и Дане пољопривреде онлине, који ће бити одржани на платформи Новосадског сајма ExpoOnline.rs (од 18. до 21. маја), као и још једну нову представу Студија ЈДП-а, такође са силним комплиментима након премијере- о комаду `Мој муж`, говори нам млада глумица Јована Беловић.

Испратичемо током поподнева и дешавања на утакмицама Линг Лонг Супер лиге и Прве лиге Србије, уз преглед резултата и на мечевима којима се све сигурније приводе крају шампионати европских земалај које могу да се диче фудбалом. Пратимо и све остале актуелне информације и актуелности из света који нас окружује, витез кулинарства Милијан Стојанић има нови предлог јеловника за недељни ручак, а музика она на коју сте навиклу, и домаћа и страна угавном из периода 1975-1995, када су стварани бројних хитови којима се и данас радујемо.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару